Coffee Plant Kolumbia La Perla Natural filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Coffee Plant Kolumbia La Perla filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
farma |
El Caney
|
region |
Risalarda
|
wysokość upraw |
1650
|
odmiana | Tabi |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
87,5 pkt SCA
|
Opis kawy
Powitajcie po raz kolejny w naszej ofercie Kolumbię La Perla z palarni Coffee Plant! Ten wspaniały natural z Kolumbii bardzo nam wszystkim posmakował w zeszłym sezonie. Tym razem Gustavo Zuluaga wyprodukował jeszcze lepszą kawę! Nowa La Perla jest super czysta, słodka i zbalansowana, o delikatnej winogronowej kwasowości. W aromacie spodziewaj się nut winogron i konfitury śliwkowej, natomiast w smaku śliwek, konfitury śliwkowej, winogron oraz cukru trzcinowego.
Kolumbia to kraj, w którym zdecydowaną większość kawy poddaje się obróbce mytej. Z drugiej strony dzięki rządowemu wsparciu, w Kolumbii prowadzi się masę badań i eksperymentów związanych z obróbką kawy. I tak ziarna Tabi, które znajdziesz w tej paczce, zostały poddane właśnie takiemu procesowi. Najpierw, po ręcznych zbiorach, kawowe wisienki zostały ręcznie posortowane i włożone na krótko do pojemnika fermentacyjnego z wodą. Później zostały poddane bardzo krótkiej fermentacji beztlenowej i rozłożone do wysuszenia. I tak suszyły się na powietrzu do uzyskania odpowiedniej wilgotności.
Kawy z obróbki na sucho najczęściej mają wysoką słodycz, wysokie body i stłumioną kwasowość. I tak jest też w tym wypadku, z jednym drobnym wyjątkiem – La Perla mimo obróbki na sucho i bardzo krótkiej obróbki beztlenowej jest bardzo czysta w smaku i raczej przypomina ziarno z obróbki na mokro. W aromacie spodziewaj się winogron, śliwek i powideł śliwkowych. W smaku także dominują nuty winogron, konfitury śliwkowej, śliwek i cukru trzcinowego. Całość jest bardzo słodka, zbalansowana o delikatnej winogronowej kwasowości.
Ziarna odmiany Tabi, które znajdziesz w tej paczce pochodzą z farmy El Caney zlokalizowanej w Risalarda, położonej na wysokości 1650 m n.p.m. Na 5 hektarach Gustavo Zuluaga kultywuje krzewy odmiany Tabi oraz Caturry. W tym roku udało się wyprodukować 340 kg tej kawy, którą palarnia Coffee Plant w formule direct trade.
Tabi to varietal, który został pokazany światu w 2002 roku, dzięki wieloletnim badaniom prowadzonym przez CENICAFE. Tabi jest krzyżówką varietali: Typica, Bourbon oraz Timor. Kawowce Tabi są odporne na chorobę i dają bardzo dobry rezultat w filiżance. Nazwa “Tabi” w dialekcie jednego z rdzennych plemion kolumbijskich oznacza po prostu “dobre”.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Kolumbia La Perla
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Coffee Plant |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Risalarda |
Odmiana botaniczna | Tabi |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |