CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Coffee Plant Kolumbia La Claudina filtr 250g | CoffeeLove
  • promocja

Coffee Plant Kolumbia La Claudina filtr 250g kawa ziarnista OUTLET

Ocena:
0
Cena: 45,81 zł

Cena regularna: 53,90 zł

45.81
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 43,90 zł
ilość szt.
-15% Zyskujesz 22 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Plant

kawa speciality z nutami śliwki

Kawa Speciality z nutami suszonych owoców

Kawa Speciality z nutami porzeczki


data palenia
2024.03.26
palarnia
pochodzenie
region
Ciudad Bolivar, Antiquia
uprawy
1850 m n.p.m.
producent
Juan Saldarriaga
farma
-
odmiana Tabi
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

śliwka
suszone owoce
porzeczka
miód

ocena
86 SCA

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych La Claudina 250g z Kolumbii z palarni Coffee Plant

La Claudina to jedna z dwóch farm należących do Juana Saldarriagi położona około 1800 m n.p.m. w regionie Antioquia. W paczce znajdziesz ziarna odmiany Tabi, które zostały poddane obróbce naturalnej, co oznacza, że całe kawowe wisienki suszyły się na afrykańskich łożach do uzyskania odpowiedniej wilgotności.

Tabi to stosunkowo młoda odmiana botaniczna kultywowana w Kolumbii, powstała w 2002 roku jako hybryda odmian: Bourbon, Typica i Timor. Wyróżnia się dobrą jakością ziarna, wysoką odpornością na grzyby oraz stosunkowo wysoką wydajnością. Juan Saldarriaga, farmer z niezwykłą przeszłością, studiował w Niemczech, gdzie odkrył koncepcję kawy specialty i third wave coffee, dostrzegając jej ogromny potencjał. Po ukończeniu studiów wrócił do Kolumbii, przejmując od ojca dwie farmy: La Claudinę oraz El Encanto, modernizując je i kontynuując własne kształcenie. W paczce znajdziesz kawę Tabi prosto od Juana, poddaną obróbce na sucho. Jest to kawa o wysokim body intensywnej słodyczy, dobrze zbalansowanej i niskiej owocowej kwasowości. W aromacie kawa pachnie miodem i śliwkami, wyczuwalne są też delikatne nuty porzeczki. W smaku znajdziesz również słodkie nuty suszonych owoców. Całość wieńczy owocowy posmak – pycha!

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/03
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Coffee Plant
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Coffee Plant Kolumbia La Claudina filtr 250g kawa ziarnista OUTLET
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium