Coffee Plant Kolumbia El Rubi filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Coffee Plant Kolumbia El Rubi filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.08.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Huila,
San Adolfo |
farma |
El Rubi
|
uprawy |
1800-2000 m n.p.m.
|
odmiana | Pink Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czerwona pomarańcza mango miód |
ocena |
87 pkt SCA
|
Opis kawy
Farma El Rubi, skąd pochodzi ta partia kawy, znajduje się w okolicy miasta San Adolfo w regionie Huila. Mówi się, że owocem tego regionu jest Pink Bourbon, który wyhodowany został z hybrydy Red i Yellow Bourbon i cechuje go wyjątkowa odporność i wysoka słodycz. W smaku wyczujesz mango, pomarańczę i miód. Idealna do zaparzenia w dripie, chemexie, aeropressie lub ekspresie przelewowym. Czytaj dalej by poznać drogę tego ziarna z plantacji do filiżanki.
Kwasowość ●●○○○
Słodycz ●●●●○
Balans ●●●●○
Body ●●●○○
Single Origin – poznaj Kolumbię
Na plantacji kawy El Rubi od wielu lat uprawia się odmiany takie jak Caturra, Colombia i Castillo, ale w ostatnich latach postanowiono zacząć eksperymentować z bardziej egzotycznymi odmianami. Na farmie uprawiają także odmianę zwaną papayo (nazwa pochodzi od owocu papai), SL28, a także 7500 różowych drzew bourbona, które zaczęto sadzić 3 i pół roku temu. Plantatorzy nie boją się eksperymentów z przetwarzaniem owoców i pracują nad fermentacją w kontrolowanej temperaturze i fermentacją beztlenową, osiągając wspaniałe rezultaty.
Prosto z plantacji w ręce roastera
Właściciel El Rubi przywiązuje dużą wagę do prawidłowej uprawy odmiany Pink Bourbon. Pilnuje tego aby była zbierana w optymalnym momencie dojrzałości, a następnie rozcierana na miazgę i poddawana całonocnej fermentacji. Następnie kawa jest suszona na słońcu przez 7-10 dni, w zależności od pogody, aż do uzyskania 10-11% wilgoci. Różowa odmiana Bourbona zawiera znaczną ilość glukozy, która pomaga nadać kawie bardziej delikatny, czysty i złożony profil. W smaku wyczujesz mango, pomarańczę i miód.
Ciekawostka
Sławę regionu San Adolfo w Huila – ojczyźnie tych ziaren kawy – przyniosły właśnie takie egzotyczne gatunki kawy jak Pink Bourbon, które uprawiają rolnicy nie bojący się śmiałych eksperymentów. Odwaga zazwyczaj się opłaca: rolnicy zarabiają więcej, a miłośnicy dobrej jakości kawy mogą cieszyć się naprawdę wyjątkowymi smakami.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6g kawy / 100g wody
temperatura wody
96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:40 min
Metoda:
- Użyj dobrej wody (Kryształ Żywiecki, lub filtrowanej, np. w dostępnym u nas Peak Water)
-
Kenia to podstawa na wakacyjny czas. Jej wyższa kwasowość orzeźwia zarówno na ciepło jak i na zimno w ice drip lub cold brew!
Robiąc wersję na zimno pamiętaj by o ilość użytego lodu odjąć z receptury ilość wody a ziarna kawy zmielić drobniej.
- 18 g kawy – średnio zmielonej (23 kliki na Comandante) i 300 g wody w temperaturze 96°C.
- 1 zalanie 50g
- 2 zalanie w 35 sek. do 100g;
- 3 zalanie w 1:10 dolej do 200g
- 4 zalanie: w 1:35 dolej do 300g
- Po upływie ok. 2:40 min Twoja kawa jest gotowa!
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Kolumbia El Rubi
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/08 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Coffee Plant |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.