






Coffee Plant Kolumbia El Carmen filtr 250g kawa ziarnista do przelewu






Opis
Coffee Plant Kolumbia El Carmen filtr 250g kawa ziarnista
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Kolumbia |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | przelew |
Stopień palenia | jasny |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | Washed |
Region | Nariño |
Odmiana | Castillo |
Wysokość upraw | 1950-2050 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil kawy | kiwi pomarańcza mandarynka mango |
Ocena w cuppingu | 88 pkt |
Data palenia | 2021/01/15 |
Opis kawy Coffee Plant Kolumbia El Carmen
Aromat tej doskonałej kawy z Kolumbii to przede wszystkim orzeźwiająca pomarańcza, przechodząca w delikatną nutę skórki z pomarańczy. Na podniebieniu poczujesz smak przypominający kiwi, mandarynkę , a także mango. Kawa jest niezwykle owocowa, słodka i ma nieznaczną, przyjemną kwasowość. Jest gładka, pełna i długo pozostaje na języku. Filiżanka tej kawy to wspomnienie lata.
Dlaczego warto spróbować tej kawy z Kolumbii?
- Jest niezwykle owocowa!
- Przeważa słodycz, która współistnieje tu z przyjemną, orzeźwiającą i niezbyt wysoką kwasowością.
- Profil palenia doskonale uwydatnia jej naturalne nuty smakowe.
Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?
Kawa jest wypalona w stopniu jasnym, co sprawia, że jest naturalnym wyborem do metod alternatywnych. Świetnie wychodzi w każdego rodzaju dripperze (od Chemexa, przez Kalitę, V60, Kinto Slow Coffee Style, czy dowolnym innym). Nas jednak najbardziej zauroczyła z AeroPress'a.
Sprawdzi się też oczywiście świetnie w ekspresie przelewowym.
Skąd pochodzi ziarno tej kawy?
Farma El Carmen, z której pochodzą te ziarna należy do Juana Marii Cañar Manchabajoy. Juan odziedziczył ją po rodzicach. Gospodarstwo Juana zajmuje powierzchnię około dwóch hektarów, na których uprawiana jest botaniczna odmiana Arabiki Castillo.
Położona jest nieopodal półaktywnego wulkanu Galeras, co sprawia, że okoliczne gleby są niezwykle bogate w składniki mineralne. Prawie 5000 drzewek na farmie nawożonych jest organicznym kompostem.
Podczas zbiorów Juan zatrudnia od dziesięciu do dwunastu miejscowych pracowników, którzy odpowiadają za zbiór owoców. Po zbiorze, następuje etap selekcji, zwany beneficio – podczas którego do dalszej obróbki wybierane są jedynie owoce, które spełniają standard właściciela. Wyselekcjonowane kawowe wisienki pozbawiane są pulpy, a następnie poddawane 15-godzinnej fermentacji i dokładnie oczyszczane. Kolejny etap to dokładne suszenie, zajmuje ok 15 dni. W efekcie ziarna te ocenione zostały na 88 pkt SCA.
Kawę Kolumbia El Carmen filtr polecamy szczególnie do:
- Chemexa
- dripa
- AeroPressa
- ekspresów przelewowych
- French Pressa
Cechy produktu
Producent | Coffee Plant |
Ziarnista / Mielona | Ziarnista |
Arabica / Robusta | Arabica |
Pochodzenie | Kolumbia |
Region | Nariño |
Odmiana botaniczna | Castillo |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)










