Coffee Plant Kolumbia El Caney filtr 200g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Coffee Plant Kolumbia El Caney filtr 200g
Charakterystyka
data palenia |
2023.02.23
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Belen de Umbria,
Risaralda |
uprawy |
1650 m n.p.m.
|
odmiana |
Caturra |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
86,75 pkt SCA
|
Opis
Na urodziny Coffee Plant nie mogło zabraknąć kawy od Gustavo Zuluagi sprowadzanej przez palarnię bezpośrednio z Kolumbii! Ziarna Caturry przyjechały prosto z plantacji El Caney. W smaku dominuje miodowo-śliwkowa słodycz w towarzystwie pomarańczowej kwasowości. Kawa ma średnie body, jest dobrze zbalansowana i ma długi owocowy posmak.
Single Origin – poznaj Kolumbię
Farma znajduje się w Belén De Umbría i jest częścią kawowego krajobrazu kulturowego Kolumbii, który został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO w 2011 roku. Po dokładnej selekcji, kawowe wisienki zostały ręcznie posortowane i po krótkiej fermentacji w wodzie zostały wysuszone na powietrzu.
Kolumbia to kraj, w którym zdecydowaną większość kawy poddaje się obróbce mytej. Z drugiej strony dzięki rządowemu wsparciu, w Kolumbii prowadzi się masę badań i eksperymentów związanych z obróbką. Po ręcznych zbiorach kawowe wisienki zostały ręcznie posortowane i rozłożone do wysuszenia na słońcu do uzyskania odpowiedniej wilgotności.
Spróbuj poniższej receptury na Kolumbię w Origami, V60 lub Kalicie.
- przygotuj 18g kawy
- zmiel średnio (23 kliki na Comandante)
- podgrzej wodę (300 ml) w temperatury 96°C
- pierwsze zalanie - 50g
- drugie zalanie po 35 sekundach, do 100g
- trzecie zalanie po 1:10 min do 200g
- czwarte zalanie po 1:35 min do 300g
- po upływie ok 2:40 kawa będzie gotowa
Ciekawostka
Po przeciwnej stronie masowej produkcji kawy działają właściciele małych plantacji. Skrupulatnie skupiają się oni na jakości kawy, którą produkują. Firmy takie jak DonEdgar pozwalają małym palarniom z Europy, na kontakt bezpośrednio z farmerami i zakup kawy bezpośrednio od nich. Dzięki tej relacji, wszyscy korzystamy. Palarnia wgląd w cały proces produkcji ziarna, a rolnicy dostają lepsze wynagrodzenie i przestają być też anonimowi w łańcuchu dostaw. To znaczy więcej niż specialty.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Kolumbia El Caney
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Coffee Plant |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Risalarda |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 200g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.