CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Plant Kenia Thiururi filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 61,90 zł

Cena regularna:

61.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 30 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Plant

kawa speciality z nutami czarnej porzeczki

kawa speciality z nutami maliny

kawa speciality z nutami białej herbaty


data palenia
2024.08.23
palarnia
pochodzenie
region
Kiambu
uprawy
1550 - 1650 m n.p.m.
producent
-
farma
-
odmiana Sl28, Sl34, Ruiru 11
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
czarna porzeczka
malina
biała herbata
ocena
86 SCA

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Thiururi 250g z Kenii z palarni Coffee Plant

Kenijskie kawy potrafią zaskakiwać – zarówno nietypowym profilem sensorycznym, jak i niezwykle udaną prostotą. Kenia Thiururi to kawa, która łączy nieskomplikowany charakter z bogactwem smaku. Jest doskonałym przykładem starannej obróbki kawy. Po zaparzeniu oferuje to, czego oczekujemy od kaw z Kenii: przyjemne, soczyste nuty malinowe oraz czysty aromat owoców czarnej porzeczki. Co ją wyróżnia? Głębia smaku, z konfiturowym posmakiem malin i aromatem liści czarnej porzeczki. Oczekuj orzeźwiających owoców zbalansowanych szlachetną delikatnością białej herbaty.

Kawy z Kenii są znane ze swojej unikalności, której reputacja budowana była przez lata dzięki ciężkiej pracy lokalnych społeczności i wyjątkowemu klimatowi. Obecnie ponad 600 tysięcy małych producentów posiada plantacje o powierzchni około 2 hektarów, co stanowi 99% populacji farmerów kawy w Kenii. Region Kiambu, z którego pochodzi kawa Kenia Thiururi, jest znany z przemysłu mlecznego, co sprawia, że niektórzy farmerzy łączą lokalne tradycje z uprawami kawy, wykorzystując kompost zwierzęcy zamiast chemicznych nawozów. Niestety, choroby drzew kawowych są również problemem w tym regionie, co zmusza producentów do podnoszenia cen owoców kawowca.

Farmerzy dostarczający ziarna do Thiururi uprawiają odmiany kawy, które są typowe dla Kenii. SL28 i SL34, eksperymentalne odmiany z pierwszej połowy XX wieku, są najczęściej uprawiane na plantacjach o powierzchni około 1 hektara. Kooperatywa Komothai, której częścią jest Thiururi, obejmuje kawy z regionu Kiambu. Mikroklimat tego regionu dostarcza fantastycznie słodkie i głębokie w smaku owoce, a obróbka typu Washed podkreśla owocowość tych słodkich ziaren.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
Spróbuj tej receptury na Indonezję w V60 oraz Origami: 18,5 g kawy średnio zmielonej (19 klików na Comandante), woda o temperaturze 97°C

1) zalanie 50 ml preinfuzji
2) 0:30 zalej do 120 ml
3) 1:00 zalej do 180 ml
4) 1:30 zalej do 240 ml
5) 2:00 zalej do 300 ml
6) delikatnie zamieszaj

Twoja kawa jest gotowa po upływie 3:20 min.

 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/08
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy kwiatowo-owocowy
Waga 250g
Producent Coffee Plant
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Coffee Plant Kenia Thiururi filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium