Coffee Plant Kenia Thiururi filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.08.23
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kiambu
|
uprawy |
1550 - 1650 m n.p.m.
|
producent |
-
|
farma |
-
|
odmiana | Sl28, Sl34, Ruiru 11 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czarna porzeczka malina biała herbata |
ocena |
86 SCA
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Thiururi 250g z Kenii z palarni Coffee Plant
Kenijskie kawy potrafią zaskakiwać – zarówno nietypowym profilem sensorycznym, jak i niezwykle udaną prostotą. Kenia Thiururi to kawa, która łączy nieskomplikowany charakter z bogactwem smaku. Jest doskonałym przykładem starannej obróbki kawy. Po zaparzeniu oferuje to, czego oczekujemy od kaw z Kenii: przyjemne, soczyste nuty malinowe oraz czysty aromat owoców czarnej porzeczki. Co ją wyróżnia? Głębia smaku, z konfiturowym posmakiem malin i aromatem liści czarnej porzeczki. Oczekuj orzeźwiających owoców zbalansowanych szlachetną delikatnością białej herbaty.
Kawy z Kenii są znane ze swojej unikalności, której reputacja budowana była przez lata dzięki ciężkiej pracy lokalnych społeczności i wyjątkowemu klimatowi. Obecnie ponad 600 tysięcy małych producentów posiada plantacje o powierzchni około 2 hektarów, co stanowi 99% populacji farmerów kawy w Kenii. Region Kiambu, z którego pochodzi kawa Kenia Thiururi, jest znany z przemysłu mlecznego, co sprawia, że niektórzy farmerzy łączą lokalne tradycje z uprawami kawy, wykorzystując kompost zwierzęcy zamiast chemicznych nawozów. Niestety, choroby drzew kawowych są również problemem w tym regionie, co zmusza producentów do podnoszenia cen owoców kawowca.
Farmerzy dostarczający ziarna do Thiururi uprawiają odmiany kawy, które są typowe dla Kenii. SL28 i SL34, eksperymentalne odmiany z pierwszej połowy XX wieku, są najczęściej uprawiane na plantacjach o powierzchni około 1 hektara. Kooperatywa Komothai, której częścią jest Thiururi, obejmuje kawy z regionu Kiambu. Mikroklimat tego regionu dostarcza fantastycznie słodkie i głębokie w smaku owoce, a obróbka typu Washed podkreśla owocowość tych słodkich ziaren.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
1) zalanie 50 ml preinfuzji
2) 0:30 zalej do 120 ml
3) 1:00 zalej do 180 ml
4) 1:30 zalej do 240 ml
5) 2:00 zalej do 300 ml
6) delikatnie zamieszaj
Twoja kawa jest gotowa po upływie 3:20 min.
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.