Coffee Plant Kenia Ruka AB filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Coffee Plant Kenia Ruka AB filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.08.01
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nyeri
|
farma |
-
|
uprawy |
1600-1780 m n.p.m.
|
odmiana | SL28, SL34, Ruiru |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
rabarbar cytrusy dżem porzeczkowy wiśnie |
ocena |
86 pkt SCA
|
Opis
Blend ziaren odmian SL28, SL34 oraz RUIRU – prosto z wulkanicznej ziemi Kenii, z regionu Nyeri, charakteryzuje się bardzo złożonym profilem smakowym i wysoką jakością. W smaku odnajdziesz nuty dżemu porzeczkowego, wiśni, rabarbaru i delikatnych cytrusów. Czytaj dalej by poznać drogę tego ziarna z plantacji do Twojej filiżanki.
Kwasowość ●●○○○
Słodycz ●●●●○
Balans ●●●●○
Body ●●●●○
Single Origin – poznaj Kenię
Pomimo wspólnej granicy z „miejscem narodzin kawy” – Etiopią – jednym z najpóźniej obsadzonych krajów pasa kawowego była Kenia. Zanim drzewka trafiły z powrotem na kontynent afrykański, okrążyły kulę ziemską mutując w różnych klimatach i finalnie tworząc unikalne profile sensoryczne charakterystyczne tylko dla Kenii. Połączenie czerwonej wulkanicznej gleby, dużych wysokości i idealnego klimatu ma decydujący wpływ na kształtowanie się aromatu charakteryzującego tę kawę. Znany region Nyeri w sercu środkowych wyżyn znajduje się pomiędzy zachodnimi obrzeżami góry Kenia a wschodnim krańcem Great Rift Valley i słynie z produkcji jednych z najlepszych kaw w kraju.
Prosto z plantacji w ręce roastera
W paczce tej kawy znajdziesz blend najbardziej popularnych w Kenii odmian botanicznych – SL28, SL34 oraz RUIRU. Kawa ta kultywowana na wysokości między 1600, a 1780 m n.p.m. została poddana obróbce na mokro, gdzie po przepuszczeniu przez depulper i krótkiej fermentacji w wodzie została wysuszona na łożach afrykańskich. Dzięki wulkanicznej i bardzo żyznej glebie kawy z regionu Nyeri charakteryzują się bardzo złożonym profilem smakowym i wysoką jakością. Oczekuj nut dżemu porzeczkowego, wiśni, rabarbaru i delikatnych cytrusów.
Ciekawostka
Rynek specialty z roku na rok jest coraz bardziej rozwinięty a konsument bardziej świadomy. My jako palarnia kawy staramy się dobierać ziarna do oferty również pod kątem transparentności w wynagrodzeniach pomiędzy importerem a plantacją. Do niedawna jedynym sposobem na pozyskanie ziaren z tego kraju były aukcje, na których niesortowana kawa trafiała do dużych koncernów, przez co rolnicy nie byli odpowiednio wynagradzani. Dzięki kenijskim kooperatywom zrzeszającym małych rolników wszystko dąży do lepszej przyszłości i lepszych kaw w naszych filiżankach!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6g kawy
100g wody
temperatura:
92°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:40 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/08 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Coffee Plant |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.