Coffee Plant Kenia Nyeri 5,5 g x 10 szt kapsułki speciality
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.10.18 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
Kenia |
region
Nyeri
|
uprawy
-
|
producent
-
|
plantacja
Kahuro
|
odmiana
Sl28
Sl34 Ruiru 11 |
proces
washed |
typ palenia
kapsułkakompatybilna z Nespresso® |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
limonka konfitura wiśniowa |
ocena SCA
-
|
Coffee Plant Kenia Nyeri kapsułki 5,5 g x 10 szt
Kenia w espresso to czasem trudny temat, ale Coffee Plant się go nie boi. Ziarno z regionu Nyeri, pochodzące z kilku faktorii, jest doskonałym przykładem na to, jak łatwo można okiełznać kawę z tego kraju. Jej zjawiskowa kwasowość i cytrusowy charakter nie stanowią większego problemu. Kawa o obróbce Washed, klasycznie dla regionu, świetnie dopełniona jest słodyczą konfiturową i doskonale radzi sobie w gęstym espresso.
Ekspresowa konfiturka
Tradycją stało się, że kenijskie kawy to wybór dla miłośników kwasowości ziaren z tego regionu. Są polecane ze względu na ich nietypowy, afrykański, rześki charakter. Kenia Nyeri jest pod tym względem bogata – wyczuwalna cytrusowość ustępuje w pewnym momencie słodyczy wiśni i czerwonych owoców. Te nuty przeplatają się w udanej, kenijskiej fiksacji. Czy sprawdzi się w espresso? Ziarno to doskonale nadaje się do espresso, ponieważ mimo że jest propozycją dla lubiących rześkie kawy, profil Kenii Nyeri pozwala na dłuższe zanurzenie się w jej smaku i czerpanie z metod produkcyjnych, które pogłębiają jej naturalną, owocową gęstość.
Afrykańskie słońce
Gdy owoce kawowca są czerwone i dojrzałe, zbiera się je ręcznie do wiader wcześnie rano i transportuje do młyna. Owoce są następnie starannie sortowane i depulpowane. Po fermentacji kawa jest myta czystą wodą i suszona pod afrykańskim słońcem, aż osiągnie optymalny poziom wilgotności wynoszący około 12%. Proces ten odbywa się dwa razy w roku: główny zbiór ma miejsce między październikiem a grudniem, a wczesny zbiór (w minimalnych ilościach) odbywa się między kwietniem a lipcem.
Plantacja Kahuro
W regionie Nyeri kawa ma duże znaczenie kulturowe, co wpływa na jakość upraw i obróbki. Lokalne kooperatywy zajmujące się kawą promują zrównoważony rozwój i etyczne praktyki handlowe, co zwiększa wartość ich produktów na rynku. Rolnicy w Nyeri często przykładają dużą wagę do selekcji owoców oraz staranności w obróbce, co ma istotny wpływ na końcową jakość kawy. Jednym z producentów tego ziarna jest kooperatywa Kahuro, która często zdobywa certyfikaty jakości (Fair Trade czy Rainforest Alliance), co pozwala na skuteczną promocję ich kawy na rynku specialty.
Kapsułki w 100% kompostowalne w domowych warunkach, kompatybilne wyłącznie z ekspresami systemu Nespresso®.
Kapsułka, która nie zostawia po sobie śladu
Całkowity rozkład kapsułki następuje w ciągu 26 tygodni w warunkach domowego kompostu, w temperaturze otoczenia*.
To oznacza, że kapsułka jest w 100% kompostowalna – proces jej rozkładu rozpoczyna się w Twoim koszu na odpady BIO lub w przydomowym kompostowniku. Następnie, nawet jeśli trafi do sortowni odpadów, rozłoży się całkowicie, nie pozostawiając po sobie żadnych śladów ani resztek.
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.