Coffee Plant Kenia Nyeri 5,5 g x 10 szt kapsułki speciality
Cena regularna:
31,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2024.10.18 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
Kenia |
region
Nyeri
|
uprawy
-
|
producent
-
|
plantacja
Kahuro
|
odmiana
Sl28
Sl34 Ruiru 11 |
proces
washed |
typ palenia
kapsułkakompatybilna z Nespresso® |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
limonka konfitura wiśniowa |
ocena SCA
-
|
Coffee Plant Kenia Nyeri kapsułki 5,5 g x 10 szt
Kenia w espresso to czasem trudny temat, ale Coffee Plant się go nie boi. Ziarno z regionu Nyeri, pochodzące z kilku faktorii, jest doskonałym przykładem na to, jak łatwo można okiełznać kawę z tego kraju. Jej zjawiskowa kwasowość i cytrusowy charakter nie stanowią większego problemu. Kawa o obróbce Washed, klasycznie dla regionu, świetnie dopełniona jest słodyczą konfiturową i doskonale radzi sobie w gęstym espresso.
Ekspresowa konfiturka
Tradycją stało się, że kenijskie kawy to wybór dla miłośników kwasowości ziaren z tego regionu. Są polecane ze względu na ich nietypowy, afrykański, rześki charakter. Kenia Nyeri jest pod tym względem bogata – wyczuwalna cytrusowość ustępuje w pewnym momencie słodyczy wiśni i czerwonych owoców. Te nuty przeplatają się w udanej, kenijskiej fiksacji. Czy sprawdzi się w espresso? Ziarno to doskonale nadaje się do espresso, ponieważ mimo że jest propozycją dla lubiących rześkie kawy, profil Kenii Nyeri pozwala na dłuższe zanurzenie się w jej smaku i czerpanie z metod produkcyjnych, które pogłębiają jej naturalną, owocową gęstość.
Afrykańskie słońce
Gdy owoce kawowca są czerwone i dojrzałe, zbiera się je ręcznie do wiader wcześnie rano i transportuje do młyna. Owoce są następnie starannie sortowane i depulpowane. Po fermentacji kawa jest myta czystą wodą i suszona pod afrykańskim słońcem, aż osiągnie optymalny poziom wilgotności wynoszący około 12%. Proces ten odbywa się dwa razy w roku: główny zbiór ma miejsce między październikiem a grudniem, a wczesny zbiór (w minimalnych ilościach) odbywa się między kwietniem a lipcem.
Plantacja Kahuro
W regionie Nyeri kawa ma duże znaczenie kulturowe, co wpływa na jakość upraw i obróbki. Lokalne kooperatywy zajmujące się kawą promują zrównoważony rozwój i etyczne praktyki handlowe, co zwiększa wartość ich produktów na rynku. Rolnicy w Nyeri często przykładają dużą wagę do selekcji owoców oraz staranności w obróbce, co ma istotny wpływ na końcową jakość kawy. Jednym z producentów tego ziarna jest kooperatywa Kahuro, która często zdobywa certyfikaty jakości (Fair Trade czy Rainforest Alliance), co pozwala na skuteczną promocję ich kawy na rynku specialty.
Kapsułki w 100% kompostowalne w domowych warunkach, kompatybilne wyłącznie z ekspresami systemu Nespresso®.
Kapsułka, która nie zostawia po sobie śladu
Całkowity rozkład kapsułki następuje w ciągu 26 tygodni w warunkach domowego kompostu, w temperaturze otoczenia*.
To oznacza, że kapsułka jest w 100% kompostowalna – proces jej rozkładu rozpoczyna się w Twoim koszu na odpady BIO lub w przydomowym kompostowniku. Następnie, nawet jeśli trafi do sortowni odpadów, rozłoży się całkowicie, nie pozostawiając po sobie żadnych śladów ani resztek.
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!