Coffee Plant Kenia Kimandi 200g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Coffee Plant Kenia Kimandi filtr 200g
Charakterystyka
data palenia |
2023.02.22
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
uprawy |
1500-1700 m n.p.m.
|
odmiana |
SL28, SL34 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
karmel wanilia kwiaty |
ocena |
88,25 SCA
|
Opis
W tej paczce jest wszystko, co uwielbiamy w ziarnach mytej Kenii. Wysoka owocowość, dużo słodyczy i balans towarzyszą kawie zaparzonej w metodach przelewowych takich jak chemex, drip czy aeropress. Idealnie sprawdzi się również na zimno w postaci cold brew. W smaku dominuje dżem malinowy, karmel, wanilia i kwiatowa nuta. Poznaj drogę kawy z młyna Kimandi do Twojej filiżanki.
Single Origin – poznaj Kenię
Ziarna pochodzą z rodzinnych gospodarstw zorganizowanych wokół mokrego młyna Kimandi, znajdującego się w hrabstwie Kirinyaga w Kenii. Zarządza nim Towarzystwo Spółdzielni Rolników Kabare. Zbiory pochodzą z małych działek do 250 drzewek, które dają producentom większą kontrolę nad strategicznym zbieraniem i dostarczaniem do młyna tylko najbardziej dojrzałych wiśni, gdzie zostają poddane obróbce na mokro oraz fermentacji.
Kimandi to klasyczny blend SL28 i SL34 z obróbki na mokro pochodzący ze słynnego kawowego regionu Kirinyaga, kultywowany na wysokości 1950 m n.p.m. W smaku podziewaj się nut malinowego dżemu, wanilii, słodyczy toffi i kwiatów.
Spróbuj poniższej receptury na Kenię w V60, Origami lub Kalicie.
- przygotuj 18g kawy
- zmiel średnio (22 kliki na Comandante)
- podgrzej wodę (300 ml) w temperatury 95°C
- pierwsze zalanie - 50g
- drugie zalanie po 35 sekundach, do 100g
- trzecie zalanie po 1:10 min do 200g
- czwarte zalanie po 1:35 min do 300g
- po upływie ok 2:40 kawa będzie gotowa
Ciekawostka
W przeciwieństwie do sąsiedniej Etiopii, uprawa kawy jest tam stosunkowo nowa i rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku. Dziś rolnictwo jest głównym źródłem PKB Kenii, wśród których kawa zajmuje trzecie miejsce za herbatą i produktami ogrodniczymi. Całkowity obszar uprawy kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Największa część gruntów jest użytkowana przez drobnych rolników, którzy zrzeszają się w spółdzielniach. Zwykle kawa jest sprzedawana na aukcjach, które odbywają się co tydzień w okresie zbiorów. Ceny między kupującym a sprzedającym są określane na podstawie jakości filiżanki i klasyfikacji, która zależy głównie od wielkości ziaren.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Kenia Kimandi
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Coffee Plant |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Kirinyaga |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 200g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.