CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Plant Kenia Kegwa filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 55,90 zł

Cena regularna:

55.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 27 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Plant

kawa speciality z nutami malin

Kawa Speciality z nutami czerwonej porzeczki

Kawa Speciality z nutami winogron


data palenia
2024.08.14
palarnia
pochodzenie
region
Kirinyaga
uprawy
1580 m n.p.m.
producent
-
farma
-
odmiana Sl28, Sl34,
Batian
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

malina
czerwona porzeczka
winogrono
kompot rabarbarowy

ocena
85.25 SCA

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kegwa 250g z Kenii z palarni Coffee Plant

Kawy z Kenii często mają podobny profil sensoryczny. Porzeczka, cytrusy, wysoka i dominująca kwasowość są charakterystyczne dla współczesnych, kenij­skich ziaren. Jednak wystarczy dobrze poszukać, by w klasycznej mytej Kenii odnaleźć na nowo piękno słodyczy. I tak oto przed Tobą orzeźwiająca, słodka Kenia o bardzo owocowym profilu. Spodziewaj się kwasowości maliny, ale tym razem przełamanej słodkim winogronem. Przypomnij sobie smak sezonowego rarytasu, jakim jest rabarbarowy kompot. Owoce, owoce i jeszcze raz słodycz – tak smakuje Kegwa!

Uprawa kawy i herbaty stanowi znaczną część kenijskiego rolnictwa. Starania o jak najlepsze plony i jakość zdefiniowały kawy z Kenii na długie lata, ponieważ odmiany botaniczne i eksperymentowanie stanowią ważny aspekt ziaren pochodzących z Kenii. Często jednak zapomina się, jak kluczowa jest natura.

Ziarno w paczce pochodzi z miejsca sąsiadującego z lasem Njukiini. Chłodny klimat (10-26°C), położenie u stóp góry Mount Kenya i wulkaniczna gleba przypominają, dlaczego jakość tego, co finalnie pijemy, jest tak wysoka.

Kegwa jest częścią Ngiriambu Cooperative Society, założonej w 1997 roku jako społeczności związanej z kawą i jej sprzedażą. We współpracy z lokalnym rządem i organizacjami na rzecz rozwoju, skupia się na rozwoju swoich pracowników, dobrych praktykach agrokulturalnych oraz standardach obróbki ziaren. Wszystko to w synergii ze sprawiedliwym traktowaniem w duchu fair trade. Połączenie korzystnego położenia farm (ok. 1500-1560 m n.p.m.), wulkanicznej, żyznej gleby oraz wysokiej kultury pracy pozwala producentom tworzyć produkt najwyższej jakości. Dzięki temu możemy oczekiwać doskonałej kawy!

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 19g
  • mielenie (Comandante) - 24 kliki
  • woda - 300 ml, 100°C
  • preinfuzja - 50 ml / 30 sekund
  • czas parzenia - 3:20 minuty
Zalania do 120/190/250/320 ml w 0:30, 1:00, 1:30 i 2:00, koniec w 3:20.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa kwasowość
Waga 250g
Producent Coffee Plant
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Coffee Plant Kenia Kegwa filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium