Coffee Plant Kenia Kegwa filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.08.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
uprawy |
1580 m n.p.m.
|
producent |
-
|
farma |
-
|
odmiana | Sl28, Sl34, Batian |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
85.25 SCA
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kegwa 250g z Kenii z palarni Coffee Plant
Kawy z Kenii często mają podobny profil sensoryczny. Porzeczka, cytrusy, wysoka i dominująca kwasowość są charakterystyczne dla współczesnych, kenijskich ziaren. Jednak wystarczy dobrze poszukać, by w klasycznej mytej Kenii odnaleźć na nowo piękno słodyczy. I tak oto przed Tobą orzeźwiająca, słodka Kenia o bardzo owocowym profilu. Spodziewaj się kwasowości maliny, ale tym razem przełamanej słodkim winogronem. Przypomnij sobie smak sezonowego rarytasu, jakim jest rabarbarowy kompot. Owoce, owoce i jeszcze raz słodycz – tak smakuje Kegwa!
Uprawa kawy i herbaty stanowi znaczną część kenijskiego rolnictwa. Starania o jak najlepsze plony i jakość zdefiniowały kawy z Kenii na długie lata, ponieważ odmiany botaniczne i eksperymentowanie stanowią ważny aspekt ziaren pochodzących z Kenii. Często jednak zapomina się, jak kluczowa jest natura.
Ziarno w paczce pochodzi z miejsca sąsiadującego z lasem Njukiini. Chłodny klimat (10-26°C), położenie u stóp góry Mount Kenya i wulkaniczna gleba przypominają, dlaczego jakość tego, co finalnie pijemy, jest tak wysoka.
Kegwa jest częścią Ngiriambu Cooperative Society, założonej w 1997 roku jako społeczności związanej z kawą i jej sprzedażą. We współpracy z lokalnym rządem i organizacjami na rzecz rozwoju, skupia się na rozwoju swoich pracowników, dobrych praktykach agrokulturalnych oraz standardach obróbki ziaren. Wszystko to w synergii ze sprawiedliwym traktowaniem w duchu fair trade. Połączenie korzystnego położenia farm (ok. 1500-1560 m n.p.m.), wulkanicznej, żyznej gleby oraz wysokiej kultury pracy pozwala producentom tworzyć produkt najwyższej jakości. Dzięki temu możemy oczekiwać doskonałej kawy!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 19g
- mielenie (Comandante) - 24 kliki
- woda - 300 ml, 100°C
- preinfuzja - 50 ml / 30 sekund
- czas parzenia - 3:20 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.