Coffee Plant Kenia David Ndirangu filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych

Coffee Plant Kenia David Ndirangu filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 64,90 zł 64.90
ilość szt.
Zyskujesz 32 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Coffee Plant Kenia David Ndirangu filtr 250g

kawa speciality z nutami malin

kawa speciality z nutami porzeczki

kawa speciality z nutami rabarbaru

Charakterystyka kawy

data palenia
2023.01.10
palarnia
pochodzenie
region
Nyeri
producent
David Main Ndirangu
uprawy
1700 - 1750 m n.p.m.
odmiana Ruiru 11
SL28
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
malina
porzeczka
rabarbar
ocena
88 pkt SCA

Opis kawy

Kenia to jeden z Waszych i naszych ulubionych originów. Ta kawa bez wątpienia zadowoli wszystkich, którzy uśmiechają się na myśl o kenijskiej klasyce.
Zebrane owoce na plantacji Karindi obrabiane są na mokro w młynie dostępnym na miejscu. Po wstępnej fermentacji ziarna suszą się prze 15 kolejnych dni na afrykańskich łożach.
W kawie dominuje intensywna kwasowość, podbita wysoką słodyczą. W smaku spodziewaj się nut porzeczki, maliny i rabarbaru. Kawa ma średnie, krągłe body oraz dobrze rozwiniętą kwasowość.
Czytaj dalej by poznać drogę tego ziarna z plantacji do Twojej filiżanki.

Single Origin – poznaj Kenię

Połączenie czerwonej, wulkanicznej gleby, dużych wysokości i idealnego klimatu ma decydujący wpływ na rozwój wyraźnych, owocowych, niemal soczystych aromatów charakteryzujących kawy z Kenii. Ze względu na swoje położenie geograficzne na równiku, w Kenii różnice między porami roku są niewielkie co również sprzyja uprawie kawy.
Karindi Estate to 7-hektarowa farma kawy, w hrabstwie Nyeri, prowadzona od niedawna przez Davida Maina Ndirangu. Wcześniej zajmował się turystyką, jednak pandemia w ostatnich latach zmusiła go do poszukiwania nowych przedsięwzięć. Gospodarstwo w jego rękach przechodzi proces odmładzania i dosadzane są nowe drzewka.

Prosto z plantacji w ręce roastera

Zanim jeszcze trafiły do palarni, ziarna zostały poddane obróbce na mokro, po czym wysuszone pod afrykańskim słońcem do osiągnięcia 12% wilgotności. Wyjątkowy terroir i niższe temperatury w górach Kenya wpłynęły na rozwój profilu sensorycznego ziaren. Wybór palarni Coffee Plant padł na bardziej złożony blend arabik: SL28 i RUIRU 11. Odpowiednio jasnym paleniem podkreślone w nim zostały nuty malin i rabarbaru z charakterystyczną porzeczkową kwasowością.

A teraz Ty odkryj smak kawy z Kenii w swojej filiżance

Kawa z Kenii to wyższa kwasowość, która orzeźwia zarówno na ciepło, jak i na zimno w ice drip lub coldbrew!

Spróbuj receptury na Kenię David Ndirangu w dripperze V60, Origami lub Kalita:

  • 18g kawy – średnio zmielonej (22 kliki na Comandante).
  • 300g wody w temperaturze 95°C.
  • I zalanie 50g; II zalanie w 35 sek.: do 100g; III zalanie w 1:10 dolać do 200g, IV zalanie: w 1:35 dolać do 300g. 
  • Po upływie ok. 2:40 Twoja kawa jest gotowa!

Uprawy kaw w Kenii

W przeciwieństwie do sąsiedniej Etiopii, uprawa kawy jest stosunkowo nowa w Kenii, w hrabstwie Nyeri. Rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku.
Dziś rolnictwo jest głównym źródłem PKB Kenii, wśród których kawa zajmuje trzecie miejsce za herbatą i produktami ogrodniczymi. Całkowity obszar uprawy kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Największa część gruntów jest użytkowana przez drobnych rolników, którzy zrzeszają się w spółdzielniach. Zwykle kawa jest sprzedawana na aukcjach, które odbywają się co tydzień w okresie zbiorów. Ceny między kupującym a sprzedającym są określane na podstawie jakości filiżanki i klasyfikacji, która zależy głównie od wielkości ziaren.


Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Kenia David Ndirangu

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2023/01
Producent Coffee Plant
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kenia
Region Nyeri
Odmiana botaniczna Ruiru 11
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
HAYB Etiopia Chelbesa 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
HAYB Etiopia Chelbesa 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
59,90 zł 44,93 zł
Hario Coffee Mill Prism MSA-2-SV żarnowy młynek do kawy
Hario Coffee Mill Prism MSA-2-SV żarnowy młynek do kawy
388,90 zł 299,90 zł
szt.
LaCava Limy Bru filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
LaCava Limy Bru filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
44,90 zł 33,68 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium