Single Origin – poznaj Kenię
Połączenie czerwonej, wulkanicznej gleby, dużych wysokości i idealnego klimatu ma decydujący wpływ na rozwój wyraźnych, owocowych, niemal soczystych aromatów charakteryzujących kawy z Kenii. Ze względu na swoje położenie geograficzne na równiku, w Kenii różnice między porami roku są niewielkie co również sprzyja uprawie kawy.
Karindi Estate to 7-hektarowa farma kawy, w hrabstwie Nyeri, prowadzona od niedawna przez Davida Maina Ndirangu. Wcześniej zajmował się turystyką, jednak pandemia w ostatnich latach zmusiła go do poszukiwania nowych przedsięwzięć. Gospodarstwo w jego rękach przechodzi proces odmładzania i dosadzane są nowe drzewka.
Prosto z plantacji w ręce roastera
Zanim jeszcze trafiły do palarni, ziarna zostały poddane obróbce na mokro, po czym wysuszone pod afrykańskim słońcem do osiągnięcia 12% wilgotności. Wyjątkowy terroir i niższe temperatury w górach Kenya wpłynęły na rozwój profilu sensorycznego ziaren. Wybór palarni Coffee Plant padł na bardziej złożony blend arabik: SL28 i RUIRU 11. Odpowiednio jasnym paleniem podkreślone w nim zostały nuty malin i rabarbaru z charakterystyczną porzeczkową kwasowością.
A teraz Ty odkryj smak kawy z Kenii w swojej filiżance
Kawa z Kenii to wyższa kwasowość, która orzeźwia zarówno na ciepło, jak i na zimno w ice drip lub coldbrew!
Spróbuj receptury na Kenię David Ndirangu w dripperze V60, Origami lub Kalita:
- 18g kawy – średnio zmielonej (22 kliki na Comandante).
- 300g wody w temperaturze 95°C.
- I zalanie 50g; II zalanie w 35 sek.: do 100g; III zalanie w 1:10 dolać do 200g, IV zalanie: w 1:35 dolać do 300g.
- Po upływie ok. 2:40 Twoja kawa jest gotowa!
Uprawy kaw w Kenii
W przeciwieństwie do sąsiedniej Etiopii, uprawa kawy jest stosunkowo nowa w Kenii, w hrabstwie Nyeri. Rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku.
Dziś rolnictwo jest głównym źródłem PKB Kenii, wśród których kawa zajmuje trzecie miejsce za herbatą i produktami ogrodniczymi. Całkowity obszar uprawy kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Największa część gruntów jest użytkowana przez drobnych rolników, którzy zrzeszają się w spółdzielniach. Zwykle kawa jest sprzedawana na aukcjach, które odbywają się co tydzień w okresie zbiorów. Ceny między kupującym a sprzedającym są określane na podstawie jakości filiżanki i klasyfikacji, która zależy głównie od wielkości ziaren.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.