Coffee Plant Intense 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.12.27 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
blend:Brazylia, Indie |
region
-
|
uprawy
-
|
producent
-
|
plantacja
-
|
odmiana
Bourbon, Mundo Nuovo, Robusta
|
proces
natural |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie+ |
profil sensoryczny
migdały prażone orzechy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Intense 250 g wypalona w polskiej palarni Coffee Plant
Doskonale zbalansowane połączenie Robusty i klasycznej, aromatycznej Brazylii sprawia, że do tego blendu wraca się z przyjemnością. Smak gęstej, ciemnej czekolady w połączeniu z delikatnym aromatem migdałów i prażonych orzechów tworzy intensywne doznanie, które na długo pozostaje w pamięci. Naturalna obróbka oraz starannie dobrany profil palenia to klucz do tej wyjątkowej kompozycji. Blend Intense sprawdza się jako espresso i baza w gęstych, słodkich kawach mlecznych.
Od czasu do czasu potrzebujesz kawy mocnej, bez zbędnych niuansów? Intense wychodzi temu naprzeciw. Blend Arabiki i wysokiej jakości, słodkiej indyjskiej Robusty to doskonały przykład kawy o bezkompromisowym, intensywnym smaku. Wyczuwalna jest mocna, deserowa czekolada, z dużą zawartością kakao i niewielką ilością cukru — właśnie tak smakuje Intense. To kawa o sile, ale z charakterem. Aromat tego klasyka kawowego jest bogatszy, niż mogłoby się wydawać. Już sam zapach świeżo zmielonej Intense wskazuje na wysoką jakość ziaren. Dominuje w nim naturalna słodycz, bez typowego dla mocnych kaw cierpkiego aromatu. Choć nie znajdziesz w niej nut kwiatowych ani owocowych, delikatny migdałowy posmak ubogaca całe doświadczenie.
W obróbce Robusty Cherry AA z Indii stosuje się metody mokrą (Washed) lub półsuchą (semi-washed), jednak najczęściej wykorzystywana jest obróbka sucha – natural, zwana też dry. Polega ona na suszeniu całych owoców kawowca, co pozwala zachować naturalne cechy i profile smakowe ziaren. Po zbiorze owoce są rozkładane na słońcu lub suszone w specjalnych suszarniach. W przypadku suszenia na słońcu owoce układa się na podwyższonych łóżkach, co zapewnia dobrą cyrkulację powietrza i wpływa na równomierne suszenie. Suszenie może trwać od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od warunków pogodowych.
Obróbka sucha wpływa na smak kawy, nadając jej intensywny, wyrazisty charakter z nutami owocowymi i podkreśloną słodyczą. Ziarna są klasyfikowane na podstawie wielkości i jakości, a w przypadku Robusty Cherry AA oczekuje się minimalnej ilości defektów.
Jeśli szukasz kawy o pełnym, intensywnym smaku, spróbuj Intense. To nowa odsłona blendu, łączącego arabikę z wysokiej jakości indyjską robustą o wyrazistym smaku deserowej czekolady, orzechów i subtelnej słodyczy, które zadowoli miłośniczki i miłośników mocnych, ale zrównoważonych kaw.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!