






Coffee Plant Honduras Marcala espresso 1kg kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego






Opis
Coffee Plant Honduras Marcala espresso 1kg kawa ziarnista
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Honduras |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | espresso / kawiarka |
Stopień palenia | średni + |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | Washed |
Region | Marcala |
Odmiana | Bourbon, Caturra, Typica |
Wysokość upraw | 1000 - 1200 m n.p.m. |
Waga | 1kg |
Profil smaku |
orzechy laskowe |
Data palenia | 2021/01/22 |
Opis kawy Coffee Plant Honduras Marcala
Honduras w pełnej okazałości - jest bardzo orzechowo i słodko. Nuty cukru trzcinowego dodają tej kawie charakteru. Po ostatnim łyku utrzymuje się w ustach posmak czekolady. Nie ma za to kwasowości, którą nie wszyscy lubią.
Kawa jest nieznacznie ciemniej palona, co sprawia, że w ekspresach automatycznych daje zachwycające rezultaty.
Dlaczego warto spróbować tej kawy z Hondurasu?
- To uniwersalna kawa, która wychodzi doskonale w ekspresach ciśnieniowych i w kawiarce.
- Ma wysoką naturalną słodycz i jest pozbawiona kwasowości.
- Wydobycie z niej pełnego potencjału jest dość łatwe - nie potrzebujesz zaawansowanej wiedzy doświadczonego baristy żeby dobrze ją zaparzyć.
- Pozostawia przyjemny, czekoladowy posmak.
Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?
Kolejna pozycja z katalogu Coffee Plant skierowana do posiadaczy ekspresów ciśnieniowych (kolbowych lub automatycznych). Sprawdź jednak również te ziarna w kawiarce - zaskoczy Cię jej kremowy, orzechowy posmak.
Ta kawa jest naturalnie słodka, a nieco ciemniejszy profil palenia daje jej krótki, czekoladowy posmak i średnie body. Miłośnicy pysznego, niekwaśnego espresso będą zachwyceni.
Charakter tej kawy sprawia, że jest ona idealnym wręcz wyborem do kaw z mlekiem - cappuccino, latte, macchiato... oczarują Cię smakiem i słodyczą.
Skąd pochodzi ziarno tej kawy?
Te ziarna to mieszanka odmian Caturra, Typica i Bourbon. Pochodzą z południa Hondurasu (La Paz). Niedaleko miasteczka Marcala działa kooperatywa COMSA, która zrzesza małych producentów. Kawę uprawia się tam na wysokości od 1100 do 1200 metrów n.p.m.
W przypadku tych ziaren została zastosowana obróbka typu Washed (mokra).
Kawę Honduras Marcala polecamy szczególnie do:
- ekspresów kolbowych
- ekspresów automatycznych
- kawiarek
- French Pressa
Cechy produktu
Producent | Coffee Plant |
Ziarnista / Mielona | Ziarnista |
Arabica / Robusta | Arabica |
Pochodzenie | Honduras |
Region | Marcala |
Odmiana botaniczna | Caturra |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 1kg |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)







