Coffee Plant Honduras Marcala espresso 1kg kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego





Opis
Coffee Plant Honduras Marcala espresso 1kg kawa ziarnista
data palenia |
2023/10/17
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | |
uprawy |
1000 - 1200 m n.p.m.
|
odmiana | |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
-
|
Honduras w pełnej okazałości - jest bardzo orzechowo i słodko. Nuty cukru trzcinowego dodają tej kawie charakteru. Po ostatnim łyku utrzymuje się w ustach posmak czekolady. Nie ma za to kwasowości, którą nie wszyscy lubią.
Kawa jest nieznacznie ciemniej palona, co sprawia, że w ekspresach automatycznych daje zachwycające rezultaty.
- To uniwersalna kawa, która wychodzi doskonale w ekspresach ciśnieniowych i w kawiarce.
- Ma wysoką naturalną słodycz i jest pozbawiona kwasowości.
- Wydobycie z niej pełnego potencjału jest dość łatwe - nie potrzebujesz zaawansowanej wiedzy doświadczonego baristy żeby dobrze ją zaparzyć.
- Pozostawia przyjemny, czekoladowy posmak.
Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?
Kolejna pozycja z katalogu Coffee Plant skierowana do posiadaczy ekspresów ciśnieniowych (kolbowych lub automatycznych). Sprawdź jednak również te ziarna w kawiarce - zaskoczy Cię jej kremowy, orzechowy posmak.
Ta kawa jest naturalnie słodka, a nieco ciemniejszy profil palenia daje jej krótki, czekoladowy posmak i średnie body. Miłośnicy pysznego, niekwaśnego espresso będą zachwyceni.
Charakter tej kawy sprawia, że jest ona idealnym wręcz wyborem do kaw z mlekiem - cappuccino, latte, macchiato... oczarują Cię smakiem i słodyczą.
Skąd pochodzi ziarno tej kawy?
Te ziarna to mieszanka odmian Caturra, Typica i Bourbon. Pochodzą z południa Hondurasu (La Paz). Niedaleko miasteczka Marcala działa kooperatywa COMSA, która zrzesza małych producentów. Kawę uprawia się tam na wysokości od 1100 do 1200 metrów n.p.m.
W przypadku tych ziaren została zastosowana obróbka typu Washed (mokra).
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Honduras Marcala
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Coffee Plant |
Pochodzenie ziaren | Honduras |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.