Single Origin – poznaj Gwatemalę
Działka o nazwie Piedra Azul jest częścią farmy El Rincon, której właścicielem jest rodzina Vides. Założona w 1958 r. w dzikim lesie, między dwiema górami, obsadzona była Caturrą i Bourbonem, które bardzo przyjęły się wulkanicznej ziemi Gwatemali i są uprawiane do dziś. Bardzo stabilny, wilgotny mikroklimat tworzy z glebami bogatymi w wapień warunki idealne do produkcji wysokiej jakości ziaren.
Prosto z plantacji w ręce roastera
Szukasz kawy nieoczywistej, kuszącej i intrygującej? Gwatemalska, wulkaniczna ziemia nadaje niesamowite walory smakowe ziarnom kawy. Gleba bogata w wapień nadaje ziarnom bardzo wyjątkowy profil, z bogatym syropowatym body i intensywną, jabłkową kwasowością. Owoce kawy są poddane 24h fermentacji, po czym oczyszczone ze śluzu są moczone jeszcze przez noc. W smaku dominują ciemne owoce, żółte śliwki i kakao. Całość balansuje słodycz cukru trzcinowego.
A teraz Ty odkryj smak Gwatemali w swojej filiżance
Spróbuj receptury na Gwatemalę Piedra Azul w dowolnym dripperze:
- 18g kawy – średnio zmielonej (20 klików na Comandante).
- 300g wody w temperaturze 93°C.
- I zalanie 50g; II zalanie w 35 sek.: do 100g; III zalanie w 1:10 dolać do 200g, IV zalanie: w 1:35 dolać do 300g.
- Po upływie ok. 2:40 Twoja kawa jest gotowa!
Kawa z Gwatemali
Gwatemala to bardzo zróżnicowany kraj z ponad 300 mikroklimatami, które tworzą niezwykłe krajobrazy. Znajduje się tu 8 regionów kawowych i wszystkie są bardzo różne: Acatenango, Antigua, Atitlan, Coban, Fraijanes Plateau, Huehuetenango, Nuevo Oriente i San Marcos. 98% kawy w Gwatemali rośnie w cieniu, pomiędzy owocami, kwiatami, roślinami ozdobnymi czy orzechami. Ma to na celu maksymalne wykorzystanie terenu oraz zapobiega erozji gleby i wpływa na odpowiednie nawodnienie terenu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.