Coffee Plant Gwatemala Huehuetenango filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.12.20 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
Gwatemala |
region
Huehuetenango
|
uprawy
-
|
producent
-
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
mix |
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
morela toffi |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Huehuetenango 250 g z Gwatemali z palarni Coffee Plant
Kawy z Gwatemali są charakterystyczne same w sobie. Ich słodycz i wkomponowane akcenty są cenione przez fanów tego regionu. Gwatemala z regionu Huehuetenango nie jest wyjątkiem. Ziarno było dostarczane przez właścicieli małych, jak i średnich farm z regionu Huehuetenango. Mimo, że składa się z wielu odmian botanicznych, jej kompleksowy, bogaty charakter daje się odczuć w każdym łyku. Słodycz, toffi, zapachowe akcenty jabłkowe, czy też posmak dojrzałej moreli. Typowa i przyjemna Gwatemala.
Gwatemala Huehuetenango to kawa spójna i głęboka. Jej kompleksowość posiada punkt zbieżny i udaną architekturę smakową. Dominuje w niej słodycz, charakterystyczna dla ziarna z tego regionu. Po zmieleniu czuć bardzo przyjemny aromat toffi, karmelu, masła orzechowego. Nie zabraknie też akcentu owocowego. Zniuansowanego, wpisanego idealnie w słodycz przelewu. Aromat zielonego jabłka po zaparzeniu i delikatny smak słodkiej moreli to ubogacający aspekt, ale jest wkomponowany tak, by nie przysłonił tej przyjemnej prostoty i słodyczy Gwatemali. Niuanse są tym, czy być powinny, a słodycz jest bogata, ciekawa i daje dużo satysfakcji.
Ze względu na wysokość, ziarna Gwatemali Huehuetenango rosną wolniej niż zwykle i rozwijają większą gęstość, tworząc bardzo twarde jądro. Proces ten wspierany jest przez intensywne nasłonecznienie w ciągu dnia, podczas gdy zimne i wilgotne wiatry chłodzą obszar w nocy. Wraz z wyższą gęstością pojawia się złożoność aromatów cytrusowych i owocowych, co sprawia, że kawa z Huehuetenango plasuje się w czołówce najlepszych kaw. Tak gęste ziarna są obrabiane metodą Washed, co polega na dokładnym usunięciu miąższu owocowego przed umyciem ich w wodzie. Proces obróbki pozwala wydobyć czystsze i jaśniejsze smaki, podkreślając owocowe oraz nuty cytrusowe nuty, które są charakterystyczne dla kawy z tego regionu. Mimo tego, w Gwatemali Huehuetenango owoce nie dominują, ale są ubogaceniem jej głównego profilu.
Gwatemala to fascynujący kraj z bogatymi kulturami rdzennymi i zachwycającymi naturalnymi siedliskami. Jedną z najbardziej uderzających cech jego krajobrazu jest obecność 37 wulkanów, z których kilka wciąż jest aktywnych. Te wulkany nie tylko przyciągają podróżników, ale również nadają charakterystyczne cechy gwatemalskim kawom. Położone w północno-zachodniej części kraju, w pobliżu granicy z Meksykiem, Huehuetenango stało się jednym z najsłynniejszych obszarów uprawy kawy w Gwatemali. W ostatnich latach kawa z Huehuetenango zyskała na popularności na rynku specialty, zdobywając liczne nagrody w konkursach. Wpłynęło to na wzrost zainteresowania lokalnymi farmami, gdzie kluczową rolę zajmują kobiety. Aktywnie uczestniczą w produkcji kawy, od zbiorów po obróbkę, a to przyczynia się do wzmocnienia lokalnych społeczności.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
Użyj 17 g, zmielonej na 15 klikach młynka Comandante.
Wodę podgrzej do 96°C.
Zalej odpowiednio z czasem:
0:00 - 45 ml
0:30 - 120 ml
1:00 - 180 ml
1:30 - 240 ml
2:00 - 300 ml
Na koniec delikatnie zamieszaj.
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!