Coffee Plant Gwatemala Finca Medina yellow honey 87 pkt filtr 250g kawa ziarnista specialty do dripa





Opis
Coffee Plant Gwatemala Finca Medina filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.04.21
|
palarnia | |
pochodzenie | |
farma |
Finca Medina
|
region |
Antigua
|
uprawy |
1600 - 1800
|
odmiana | Caturra, Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
87 pkt SCA
|
Opis kawy
Dzięki procesowi obróbki i fenomenalnej ziemi na Finca Medina kawa ma bardzo nietypowy, jak na ziarna z Gwatemali, charakter. W zapachu znajdziesz delikatne nuty czerwonych winogron oraz aromat czarnej herbaty. W smaku obok dominujących nut winogron, spodziewaj się niedojrzałej czerwonej porzeczki i herbacianego body. Całość jest czysta, zbalansowana i bardzo lekka.
Finca Medina pochodzi z wspaniałego kraju, o bogatej kulturze rdzennej i niesamowitych miejscach przyrody. Jednym z najbardziej uderzających krajobrazów są wulkany, z czego kilka z nich wciąż pozostaje aktywnych. Z tej wulkanicznej gleby pochodzą ziarna, które znajdziesz w tej paczce i które zostały poddane obróbce yellow honey.
Proces yellow honey
Do procesu obróbki yellow honey wybierane są tylko najbardziej dojrzałe wiśnie, w tym przypadku odmian Bourbon i Caturra. Następnie przepuszczane są one przez depulper, gdzie ziarno zostaje oddzielone od skórki i miąższu. Po tym procesie ziarna są wyjmowane z wody i rozkładane do wyschnięcia, z niewielkim dodatkiem wcześniej oddzielonego miąższu. Mała ilość miąższu pozostawiona razem z ziarnem podczas procesu fermentacji daje charakterystyczny żółty kolor, stąd nazwa procesu. Dzięki takiemu sposobowi obróbki, kawa nabiera nieco słodyczy.
Pochodzenie ziaren kawy
Finca Medina to farma, założona przeszło 150 lat temu. To o tyle ważne, że kultywacja kawowców na tej farmie jest mieszanką tradycji i nowoczesnych technologii, dzięki czemu właściciele uzyskują wysoką jakość ziaren z poszanowaniem otaczającej ich fauny i flory.
Mieszanka odmian Bourbon i Caturra pochodzi z Finca Medina, zlokalizowanej w regionie Antigua, w okolicach miasteczka San Lorenzo El Cubo. Tam na wysokości 1600 – 1800 m n.p.m. położona jest Finca Medina należąca przez cały ten czas do jednej rodziny. To farma, gdzie dba się o środowisko w trojaki sposób. Przede wszystkim na farmie wprowadzono kilka rozwiązań, które pozwalają oszczędzać wodę. Po drugie trwa na niej proces odnawiania starych drzewostanów, a po trzecie około 10 ha pozostaje w nienaruszonym stanie.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Gwatemala Finca Medina
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/04 |
Producent | Coffee Plant |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Region | Antioquia |
Odmiana botaniczna | Caturra |
Obróbka | yellow honey |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |