CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Plant Gwatemala Finca El Duranzo 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 34,90 zł 34.90
ilość szt.
Zyskujesz 17 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Plant

Kawa Speciality z nutami ciemnej czekolady

Kawa Speciality z nutami melona

Kawa Speciality z nutami suszonych owoców


data palenia
2024.02.28
palarnia
pochodzenie
producent
Gregorio Zamora
farma
El Duranzo
region Jalapa
wysokość upraw 1700
odmiana Burbon, Caturra, Icatu
proces washed
typ palenia
stopień palenia
profil sensoryczny ciemna czekolada
melon
suszone owoce
ocena w cuppingu
brak danych

To kawa bardzo uniwersalna. Świetnie sprawdzi się w kawiarce, ekspresie automatycznym oraz ekspresie kolbowym. Naszym zdaniem to świetna propozycja dla miłośników kaw czarnych oraz tych, którzy preferują kawę z dodatkiem mlecznej pianki. Ze względu na charakterystykę ziaren, kawa “nie zniknie” w mleku.

Kawa ma wysokie body, wysoką słodycz i delikatną kwasowość. To świetna propozycja jako baza do kaw mlecznych. Ze względu na swoją charakterystykę, kawa “nie zniknie” w przypadku dodania do niej dodatku mlecznego. Zdecydowanie rekomendujemy ją z dodatkiem mleka.

Gwatemala Finca El Duranzo ma delikatną, owocoweą kwasowość. Nie jest to kwasowość przypominająca cytrusy, czy niedojrzałe owoce pestkowe. Przypomina ona raczej arbuza czy melona. Dlatego dla kawoszy, którzy nie przepadają za kwasowością, może być ona ciekawym odkryciem.

Gwatemala Finca El Duranzo to kawa z farmy, z niemal 130-letnią tradycją. Do dziś kawowce uprawia tam rodzina założyciela plantacji – Gregorio Zamory. W paczce znajdziesz mieszankę odmian botanicznych Bourbon, Caturra oraz Icatu.

Gwatemala to fascynujący kraj o bogatej rdzennej kulturze i wspaniałych siedliskach przyrodniczych. Najbardziej uderzające cechy krajobrazu to 37 wulkanów, z których kilka nadal jest aktywnych. Te wulkany są nie tylko atrakcyjne dla podróżujących, ale także stanowią jedną z podstaw do produkcji wysokiej jakości ziaren.

W 1894 r. Don Gregorio Zamora, ojciec założyciel farmy, zobowiązał się sam do produkcji wysokiej jakości kawy poprzez ustawienie własnych Czterech Złotych Zasad: (1) używać wysokiej jakości nasion i najnowocześniejszych produktów rolniczych technik, (2) traktować plantację z jej florą i fauną jako jeden eko-system, o który należy dbać w sposób zrównoważony, (3) zachować kontrolę nad procesem mycia oraz (4) nieustannie dziękować Bogu za każdy dzień.

Nawet dzisiaj, od czterech pokoleń rodzina jest dumna z rygorystycznego przestrzegania tych zasad.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/02
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 250g
Producent Coffee Plant
Pochodzenie ziaren Gwatemala
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Coffee Plant Gwatemala Finca El Duranzo 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium