Coffee Plant Gwatemala Finca El Duranzo 1kg kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
128,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.05.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Gregorio Zamora
|
farma |
El Duranzo
|
region | Jalapa |
wysokość upraw | 1700 |
odmiana | Burbon, Caturra, Icatu |
proces | washed |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | ciemna czekolada melon suszone owoce |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
To kawa bardzo uniwersalna. Świetnie sprawdzi się w kawiarce, ekspresie automatycznym oraz ekspresie kolbowym. Naszym zdaniem to świetna propozycja dla miłośników kaw czarnych oraz tych, którzy preferują kawę z dodatkiem mlecznej pianki. Ze względu na charakterystykę ziaren, kawa “nie zniknie” w mleku.
Kawa ma wysokie body, wysoką słodycz i delikatną kwasowość. To świetna propozycja jako baza do kaw mlecznych. Ze względu na swoją charakterystykę, kawa “nie zniknie” w przypadku dodania do niej dodatku mlecznego. Zdecydowanie rekomendujemy ją z dodatkiem mleka.
Gwatemala Finca El Duranzo ma delikatną, owocoweą kwasowość. Nie jest to kwasowość przypominająca cytrusy, czy niedojrzałe owoce pestkowe. Przypomina ona raczej arbuza czy melona. Dlatego dla kawoszy, którzy nie przepadają za kwasowością, może być ona ciekawym odkryciem.
Gwatemala Finca El Duranzo to kawa z farmy, z niemal 130-letnią tradycją. Do dziś kawowce uprawia tam rodzina założyciela plantacji – Gregorio Zamory. W paczce znajdziesz mieszankę odmian botanicznych Bourbon, Caturra oraz Icatu.
Gwatemala to fascynujący kraj o bogatej rdzennej kulturze i wspaniałych siedliskach przyrodniczych. Najbardziej uderzające cechy krajobrazu to 37 wulkanów, z których kilka nadal jest aktywnych. Te wulkany są nie tylko atrakcyjne dla podróżujących, ale także stanowią jedną z podstaw do produkcji wysokiej jakości ziaren.
W 1894 r. Don Gregorio Zamora, ojciec założyciel farmy, zobowiązał się sam do produkcji wysokiej jakości kawy poprzez ustawienie własnych Czterech Złotych Zasad: (1) używać wysokiej jakości nasion i najnowocześniejszych produktów rolniczych technik, (2) traktować plantację z jej florą i fauną jako jeden eko-system, o który należy dbać w sposób zrównoważony, (3) zachować kontrolę nad procesem mycia oraz (4) nieustannie dziękować Bogu za każdy dzień.
Nawet dzisiaj, od czterech pokoleń rodzina jest dumna z rygorystycznego przestrzegania tych zasad.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł