Coffee Plant Flow Jungle Fruit filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.04.22 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
blend:Indonezja, Peru |
region
-
|
uprawy
-
|
producent
-
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Ateng, Caturra
|
proces
anaerobic washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
dojrzałe mango marakuja |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Flow Jungle Fruit 250 g wypalona w polskiej palarni Coffee Plant
Poczuj radość tropikalnych smaków z FLOW Jungle Fruit! W Jungle Fruit połączono ziarna z Peru i Indonezji, tworząc idealne zestawienie dwóch różnych tradycji obróbki: mokrej (Washed) oraz beztlenowej fermentacji (Anaerobic). W efekcie palarnia uzyskała soczysty i orzeźwiający smak, w którym wyczujesz nuty słodkiego, dojrzałego ananasa, soczystego mango oraz delikatną kwaśność marakui.
Dzięki połączeniu obróbki mokrej oraz beztlenowej fermentacji uzyskano niepowtarzalny smak, Doskonale sprawdzi się jako codzienny przelew, który z łatwością przygotujesz w ekspresie przelewowym. Miłośniczkom i miłośnikom eksperymentów dostarczy radości z ręcznego parzenia, pozwalając wydobyć więcej niuansów smaku.
FLOW Jungle Fruit łączy w sobie bogactwo smaków z dwóch różnych kontynentów. Pejzaż Peru i egzotyczne piękno Indonezji spotykają się w tej kawie, oferując soczyste nuty słodkiego ananasa i dojrzałego mango, które przeplatają się z aromatyczną marakują. To idealny wybór dla tych, którzy poszukują wyrazistych i interesujących doznań smakowych w każdym łyku.
Profil sensoryczny FLOW Jungle Fruit jest intensywny i wyrazisty, wypełniony radosnymi nutami tropikalnych owoców, które przywodzą na myśl letnie dni i radość odkrywania nowych smaków.
Jakie flow ma Jungle Fruit?FLOW Jungle Fruit to połączenie dwóch metod obróbki, które doskonale podkreślają tropikalny charakter kawy. Peruwiańskie ziarna, poddane obróbce washed, nadają kawie czystość smaku i subtelną kwasowość, a indonezyjskie, fermentowane beztlenowo, wzbogacają ją o intensywne, słodkie nuty tropikalnych owoców. Razem tworzą profil, który łączy wyraźne, rześkie smaki z bogatą, owocową głębią.
Jak zaparzyć by poczuć flow?FLOW Jungle Fruit najprościej zaparzysz w ekspresie przelewowym – nieważne, czy to Moccamaster czy Melitta – kawa z nich będzie równie smaczna! Stosuj proporcję 6 g kawy na 100 ml niskozmineralizowanej wody i daj się ponieść flow.
Jest tu również miejsce na pełny profesjonalizm, własną recepturę i drobne niuanse! Efekt będzie równie doskonały z AeroPressa, Chemexa czy dripa – go with the FLOW!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!