Coffee Plant Flow Blossom filtr 800 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.10.15 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
Tanzania |
region
-
|
uprawy
-
|
producent
-
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Kent, Bourbon, N39
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
żółte owoce cytrusy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Flow Blossom 800 g wypalona w polskiej palarni Coffee Plant
Poczuj kwiatowy aromat i delikatną nutę owoców! FLOW Blossom to doskonale skomponowany blend, który odkrywa zapachy kwiatów i smaku żółtych owoców z subtelnym, cytrusowym akcentem. Dzięki harmonijnemu połączeniu ziaren z Tanzanii Kusini i Iyenga otrzymano przelew o lekko kwasowym, rześkim profilu.
Średnia kwasowość oraz rześki charakter naparu sprawiają, że jest to propozycja, która doskonale sprawdzi się jako codzienny przelew, który z łatwością przygotujesz w ekspresie przelewowym, a miłośnikom eksperymentów dostarczy radości z ręcznego parzenia, pozwalając wydobyć więcej niuansów smaku.
Idealny przelew na sezon jesienno-zimowy to taki, ten, który pozwala przypomnieć nam o pięknie lata, ale ogrzewa nas swoim smakiem. Natomiast latem powinien pobudzić owocowym smakiem lub ochłodzić w aromatycznym, owocowym cold brew. FLOW Blossom zdaje się spełniać wszystkie te wymagania. Jego aromatyczny zapach akacji oraz profil żółtych owoców przywodzą na myśl kawy najbardziej żywe i te z najwyższej półki.
Profil sensoryczny FLOW Blossom jest lekki, bardzo klarowny i sprawia wrażenie ulotnej przyjemności, jak zapach ulubionego kwiatu.
Jakie flow ma Blossom?We FLOW Blossom znajdziesz Kent, jedną z najbardziej cenionych odmian botanicznych kawowca. Obróbka metodą Washed nadaje jej wyjątkową czystość smaku i wyraźną kwasowość, co sprawia, że na pierwszy plan wysuwają się jasne, owocowe nuty, przypominające cytrusy i jagody.
Kent to nie tylko smak, ale również dbałość o uprawę – odporność na choroby sprawia, że jest ulubieńcem rolników, a staranne zarządzanie glebą i mikroklimatem wpływa na wyjątkowy efekt finalny.
Jak zaparzyć by poczuć flow?FLOW Blossom najprościej zaparzysz w ekspresie przelewowym – nieważne, czy to Moccamaster czy Melitta – kawa z nich będzie równie smaczna! Stosuj proporcję 6 g kawy na 100 ml niskozmineralizowanej wody i daj się ponieść flow.
Jest tu również miejsce na pełny profesjonalizm, własną recepturę i drobne niuanse! Efekt będzie równie doskonały z AeroPressa, Chemexa czy dripa – go with the FLOW!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!