Coffee Plant Floral Essence 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.11.06 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
blend:Tanzania, Brazylia |
region
-
|
uprawy
-
|
producent
-
|
plantacja
-
|
odmiana
mix
|
proces
washed, natural |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie+ |
profil sensoryczny
kwiaty kandyzowana cytryna |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Floral Essence 1 kg wypalona w polskiej palarni Coffee Plant
Floral Essence to kawa o zbalansowanym smaku, w której kwiatowe nuty idealnie łączą się ze słodyczą mlecznej czekolady i orzeźwiającym akcentem kandyzowanej cytryny. Jej gładka tekstura i wyważona intensywność sprawiają, że jest doskonałym wyborem na espresso, pełnym aromatu i subtelnej świeżości.
Coffee Plant lubi łączyć ziarna, zwłaszcza te, które razem tworzą unikalny charakter, aromat lub sprawiają, że kawa staje się bogatsza w smaku. Floral Essence to doskonały przykład tego, jak kawy brazylijskie mogą harmonijnie współgrać z afrykańskimi, tworząc doskonałe espresso.
Kawa o gęstym, słodkim, mleczno-czekoladowym charakterze pozwala nam na chwilę doświadczyć czegoś więcej. Subtelna kwiatowość, którą wprowadza Tanzania w tym blendzie, doskonale dopełnia smak, nie rezygnując przy tym z równowagi. Obok kwiatów, wyczujesz także orzeźwienie w postaci cytrynowego akcentu.
Floral Essence zawdzięcza swój kwiatowy charakter starannie wyselekcjonowanym ziarnom z Tanzanii. W regionie Songwe obróbka łączy tradycyjne techniki z nowoczesnymi metodami, co pozwala uzyskać kawę specialty o wyjątkowej jakości. Dbałość o każdy etap procesu – od dostępu do czystej wody po optymalne warunki klimatyczne – sprawia, że kawa z tego regionu wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem. W kooperatywie Iyenga stosuje się metodę „fully washed”, w której owoce są depulpowane, a następnie fermentowane w wodzie, co pozwala na usunięcie mucilage (śluzy) i nadaje kawie czysty, przyjemny, owocowy smak.
Espresso z Floral Essence zachwyca swoją naturalną gęstością i bogactwem smaku. Dzięki idealnym proporcjom ziaren z Brazylii i Tanzanii kawa zyskuje wyjątkowy charakter i głęboki aromat. Optymalny czas parzenia, który pozwala wydobyć pełnię smaku, to 30 sekund.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!