Coffee Plant Etiopia Shantawene black honey filtr 250g kawa ziarnista do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 58,90 zł 58.90
ilość szt.
Zyskujesz 58 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Coffee Plant Etiopia Shantawene black honey filtr 250g kawa ziarnista speciality

Kawa Speciality z nutami czerwonej porzeczki

Kawa Speciality z nutami malin

Kawa Speciality z nutami jaśminu

Kawa Speciality z nutami grejpfruta

Szczegóły

Palarnia Polska
Pochodzenie Etiopia
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia przelew
Stopień palenia jasny
Skład kawy Arabika 100%
Proces black honey
Region Sidama
Odmiana Heirloom
Wysokość upraw 1900-2300 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy czerwona porzeczka
malina
jaśmin
grejpfrut
Ocena w cuppingu 87,75 pkt
Data palenia 2021/04/20

Opis kawy Etiopia Shantawene black honey

Dużo słodyczy, dobry balans, niska kwasowość. Do tego pełne body.

W aromacie pojawiają się nuty malin, jaśminu i delikatna truskawka. W smaku do malinowej słodyczy dochodzi czerwona porzeczka i grejpfrut. Kawa pozostawia długi, słodki posmak.

Chociaż podczas przetwarzania zachodzi proces fermentacji z dodatkiem miąższu, Shantawene zdecydowanie bardziej przypomina kawy myte, niż pochodzące z obórki na sucho.

Dlaczego warto spróbować tej kawy z Etiopii?

  • Wysoko punktowana, prawie 88 pkt
  • Bardzo owocowa, choć jest i jaśmin
  • Ziarna poddane zostało obróbce black honey

Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?

Jasne palenie sprawdza się idealnie we wszystkich metodach przelewowych i alternatywnych. Koniecznie spróbuj też cold brew z tej kawy!

Skąd pochodzi ziarno tej kawy?

Farma Shantawene położona jest w znanym z upraw doskonałej kawy regionie Sidama, w dystrykcie Bensa, w okolicy miejscowości o tej samej nazwie. Farma należy do firmy Daye Bensa, którą założył Assefa Dukamo oraz Mulugeta Dukamo. Położona jest naprawdę wysoko - między 1900 a 2300 m n.p.m.

Ziarno odmiany Heirloom, uprawiane jest w cieniu rosnących między kawowcami wysokich drzew. Dodatkowo na farmie prowadzony jest program ponownego zalesiania, zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Rolnictwa Etiopii.

Proces black honey

Obróbka typu black honey jest wciąż bardzo rzadkim sposobem przetwarzania owoców kawowca w Etiopii.

Po ręcznym zbiorze i przesortowaniu, wisienki są obdzierane ze skórki i rozkładane na stołach. Tam też następuje proces fermentacji. Po pewnym czasie ziarna wraz z miąższem nabierają ciemnobrunatnego koloru i struktury miodu – stąd nazwa procesu. Następnie ziarna są oddzielane od miąższu i dosuszane do otrzymania odpowiedniej wilgotności.

Kawę Coffee Plant Etiopia Shantawene black honey filtr polecamy szczególnie do:

  • Chemexa
  • dripa
  • AeroPressa
  • ekspresów przelewowych
  • French Pressa

Cechy produktu

Producent Coffee Plant
Ziarnista / Mielona Ziarnista
Arabica / Robusta Arabica
Pochodzenie Etiopia
Region Sidama
Odmiana botaniczna Heirloom
Obróbka black honey
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium