






Coffee Plant Etiopia Bombe filtr 250g kawa ziarnista do przelewu






Opis
Coffee Plant Etiopia Bombe filtr 250g kawa ziarnista
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Etiopia |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | przelew |
Stopień palenia | jasny |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | Washed |
Region | Sidama |
Odmiana | Heirloom |
Wysokość upraw | 2000-2400 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil kawy | morela bergamotka jaśmin czarna herbata |
Ocena w cuppingu | 87 pkt |
Data palenia | 2021/01/22 |
Opis kawy Etiopia Bombe
Ta kawa z Etiopii, klasy Speciality, to wysoka owocowa słodycz, umiarkowana, gładka kwasowość i średnie body o herbaciano-jaśminowym charakterze. Pierwszy łyk kawy zachwyca złożonym, pełnym owoców smakiem.
Dlaczego warto spróbować tej kawy z Etiopii?
- Jest cudownie owocowa!
- Przeważa słodycz, która współistnieje tu z gładką i niewysoką kwasowością.
- Profil palenia doskonale uwydatnia jej naturalne nuty smakowe.
Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?
Kawa jest wypalona w stopniu jasnym, co sprawia, że jest naturalnym wyborem do metod alternatywnych. Kalita, V60, czy inny dripper pozwoli Ci łatwo wydobyć z niej pełny, złożony smak. Chemex delikatnie podbije jej kwasowość, ale to taka przyjemna kwasowość. Dlatego my w przelewaliśmy ją właśnie w Chemexie najczęściej.
Fajnie wychodzi też w AeroPressie.
Ekspres przelewowy też da zachwycający rezultat.
Skąd pochodzi ziarno tej kawy?
Kawa z Twojej paczki uprawiana jest na zboczach pasma górskiego Bombe. Stąd jej nazwa. To botaniczna odmiana Heirloom. Ziarna pochodzą z farmy należącej do Daye Bensy. Daye wprowadził dość wyjątkowy sposób obróbki ziaren kawowca. Zainspirował się procesem opracowanym na na farmie La Esperanza, znajdującej się w Gwatemali, należącej do Josue Moralesa.
Wisienki kawowca są najpierw pozbawiane skórki i miąższu, jak w klasycznej obróbce mytej. Kolejny etap to fermentacja. Różnica tej części procesu polega na tym, że w zbiorniku, do którego trafiają ziarna nie ma wody. Fermentacja zachodzi więc „na sucho”. Efekt tego zabiegu to czysta w smaku kawa, która nabiera wyjątkowo złożonego charakteru.
Jest to również ważne z perspektywy ekologii - do tego procesu zużywa się znacząco mniej wody.
Kawę Coffee Plant Etiopia Bombe filtr polecamy szczególnie do:
- Chemexa
- dripa
- AeroPressa
- ekspresów przelewowych
- French Pressa
Cechy produktu
Producent | Coffee Plant |
Ziarnista / Mielona | Ziarnista |
Arabica / Robusta | Arabica |
Pochodzenie | Etiopia |
Region | Sidama |
Odmiana botaniczna | Heirloom |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)












