Coffee Plant Etiopia Bombe filtr 250g kawa ziarnista do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 50,90 zł 50.90
ilość szt.
Zyskujesz 50 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Coffee Plant Etiopia Bombe filtr 250g kawa ziarnista

Kawa Speciality z nutami moreli

Kawa Speciality z nutami bergamotki

Kawa Speciality z nutami jaśminu

Kawa Speciality z nutami czarnej herbaty

Szczegóły

Palarnia Polska
Pochodzenie Etiopia
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia przelew
Stopień palenia jasny
Skład kawy Arabika 100%
Proces Washed
Region Sidama
Odmiana Heirloom
Wysokość upraw 2000-2400 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy morela
bergamotka
jaśmin
czarna herbata
Ocena w cuppingu 87 pkt
Data palenia 2021/01/22

Opis kawy Etiopia Bombe

Ta kawa z Etiopii, klasy Speciality, to wysoka owocowa słodycz, umiarkowana, gładka kwasowość i średnie body o herbaciano-jaśminowym charakterze. Pierwszy łyk kawy zachwyca złożonym, pełnym owoców smakiem.

Dlaczego warto spróbować tej kawy z Etiopii?

  • Jest cudownie owocowa!
  • Przeważa słodycz, która współistnieje tu z gładką i niewysoką kwasowością.
  • Profil palenia doskonale uwydatnia jej naturalne nuty smakowe.

Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?

Kawa jest wypalona w stopniu jasnym, co sprawia, że jest naturalnym wyborem do metod alternatywnych. Kalita, V60, czy inny dripper pozwoli Ci łatwo wydobyć z niej pełny, złożony smak. Chemex delikatnie podbije jej kwasowość, ale to taka przyjemna kwasowość. Dlatego my w przelewaliśmy ją właśnie w Chemexie najczęściej.
Fajnie wychodzi też w AeroPressie.
Ekspres przelewowy też da zachwycający rezultat.

Skąd pochodzi ziarno tej kawy?

Kawa z Twojej paczki uprawiana jest na zboczach pasma górskiego Bombe. Stąd jej nazwa. To botaniczna odmiana Heirloom. Ziarna pochodzą z farmy należącej do Daye Bensy. Daye wprowadził dość wyjątkowy sposób obróbki ziaren kawowca. Zainspirował się procesem opracowanym na na farmie La Esperanza, znajdującej się w Gwatemali, należącej do Josue Moralesa.

Wisienki kawowca  są najpierw pozbawiane skórki i miąższu, jak w klasycznej obróbce mytej. Kolejny etap to fermentacja. Różnica tej części procesu polega na tym, że w zbiorniku, do którego trafiają ziarna nie ma wody.  Fermentacja zachodzi więc „na sucho”. Efekt tego zabiegu to czysta w smaku kawa, która nabiera wyjątkowo złożonego charakteru.
Jest to również ważne z perspektywy ekologii - do tego procesu zużywa się znacząco mniej wody.

Kawę Coffee Plant Etiopia Bombe filtr polecamy szczególnie do:

  • Chemexa
  • dripa
  • AeroPressa
  • ekspresów przelewowych
  • French Pressa

Cechy produktu

Producent Coffee Plant
Ziarnista / Mielona Ziarnista
Arabica / Robusta Arabica
Pochodzenie Etiopia
Region Sidama
Odmiana botaniczna Heirloom
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl