Ziarna, które znajdziesz w tej paczce pochodzą z klasycznej, i najbardziej popularnej w Etiopii, obróbki na mokro. To oznacza, że po dostarczeniu wisienek przez rolników do stacji myjącej, są one najpierw ręcznie segregowane, przepuszczane przez depulper, a następnie wrzucane do tanków fermentacyjnych wypełnionych wodą. Po kilkunastu godzinach są one myte, w celu pozbycia się pozostałości po wisienkach, namaczane i rozkładane na podniesione łoża afrykańskie. Wówczas rozpoczyna się proces suszenia, który trwa od 14 do 21 dni, w celu uzyskania odpowiedniej wilgotności ziarna.
Spróbuj poniższej receptury na Etiopię Ambaye w Origami, V60 lub Kalicie.
- przygotuj 18g kawy
- zmiel średnio (25 klików na Comandante)
- podgrzej wodę (300 ml) w temperatury 95°C
- pierwsze zalanie - 50g
- drugie zalanie po 35 sekundach, do 100g
- trzecie zalanie po 1:10 min do 200g
- czwarte zalanie po 1:35 min do 300g
- po upływie ok 2:40 kawa będzie gotowa
Ciekawostka
Sidamo obejmuje bardzo duży obszar. Region ten składa się z ponad 20 różnych obszarów administracyjnych o odmiennym mikroklimacie co wynika z różnic w wysokościach terenu. Kawy w Sidamo uprawia się na wysokości od 1500 do 2200 metrów nad poziomem morza. W związku z tym istnieje duża różnorodność marek i profili kawy, które ostatecznie są oznaczane jako Sidamo.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.