Coffee Plant Competition Kolumbia Wush Wush filtr 125g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Coffee Plant Kolumbia Wush Wush filtr 125g
Charakterystyka
data palenia |
2023.02.23
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Tolima
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
odmiana |
Wush Wush |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
88 pkt SCA
|
Opis
Pierwszy raz w ofercie Coffee Plant prawdziwe ziarna competition! Z wspaniałym efektem w filiżance uprawia ją Argemiro Hernandez na swojej kultowej już farmie La Esperaza. Cechuje ją ogromne podobieństwo do odmiany Gesha. W tej Kolumbii znajdziesz nuty jabłek, melona, mięty i lawendy. Jest bardzo owocowa z przyjemną, dobrze rozwiniętą kwasowością i niskim body.
Single Origin – poznaj Kolumbię
Ten Wush Wush został wyprodukowany przez Argemiro Hernandeza na jego farmie La Esperanza, położonej w kanionie Conbeima, w departamencie Tolima w Kolumbii. Ta rzadka odmiana kawy, trafiła na żyzne ziemie Kolumbii z Etiopii około 30 lat temu. Cechuje ją ogromne podobieństwo do odmiany Gesha. Podczas Ibague Cafe Festival w listopadzie 2022 roku mikrolot Wush Wush zakwalifikował Hernandeza jako jednego z dziesięciu najlepszych producentów w Tolimie!
Każdy powinnien kojarzyć plantację La Esperanza z najlepszymi odmianami kawy na świecie! Hernandez od samego początku dążył do bycia najlepszym w branży. W porównaniu z Geshą, którą również uprawia na farmie, Wush Wush ma unikalny smak, który może oszołomić i zaskoczyć nawet doświadczonych kawoszy.
Spróbuj poniższej receptury na AeroPressa.
Kawa competition wymaga specjalnej receptury. Spróbuj zaparzyć ją zwycięską metodą Kira z zawodów w 2017 r., w Aeropressie:
- nalej 70 ml ciepłej (nie gorącej) wody do serwera (metoda Kira)
- przygotuj 17,5g kawy
- zmiel grubo
- uruchom stoper i zacznij wlewać 70 gramów wody do kawy
- zamieszaj trzy razy
- odczekaj 20 sekund
- dodaj dodatkowe 70 gramów gorącej wody.
- Poczekaj do 1:10 i zacznij powoli przeciskać Pressa
Ciekawostka
Wiele znanych odmian kawy z regionów uprawy kawy w Etiopii nosi nazwy od miejsca, w którym zostały znalezione po raz pierwszy. Wush Wush nie jest wyjątkiem. Wushwush to niewielki obszar w południowo-zachodniej Etiopii, niedaleko znanych regionów uprawy Jimma i Sidamo. Podążając za Geshą, najsłynniejszą odmianą kawy tej jakości pochodzącej z Etiopii, Wush Wush przybył do Kolumbii około 30 lat temu. Tam, wysokość i żyzne warunki uprawy sprzyjają bardziej owocowym, delikatnym i kwiatowym profilom smakowym.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Kolumbia Wush Wush
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Coffee Plant |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Tolima |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 125g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.