Coffee Plant Chocolate Bomb 5,5 g x 10 szt kapsułki speciality
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.10.18 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
Brazylia |
region
-
|
uprawy
-
|
producent
-
|
plantacja
Castanhas
|
odmiana
mix
|
proces
natural |
typ palenia
kapsułkakompatybilna z Nespresso® |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
kakao orzechy |
ocena SCA
-
|
Coffee Plant Chocolate Bomb kapsułki 5,5 g x 10 szt
Co dwie Brazylie, to nie jedna! Ziarna z dwóch regionów tego kraju połączyły siły, by dostarczyć najwięcej smaku w jego klasycznym wydaniu. Espresso smakuje jak podwójna czekolada - zarówno deserowa, jak i mleczna. W tym blendzie można odkryć wiele akcentów, takich jak posmak rodzynek i aromat orzechów, które wzbogacają doznania smakowe. Wszystko odczuwalne jest podwójnie, a typowa obróbka naturalna jeszcze bardziej podbija słodycz tej brazylijskiej bombonierki.
Bogactwo kakaowego smaku
Brazylia doskonała? Klasyk espresso często kojarzy się z kawą brazylijską, jednak Chocolate Bomb staje na wysokości tego zadania. Bomba czekoladowa to nieprzypadkowa nazwa. W ziarnie dominują smaki czekolady mlecznej oraz aromat deserowej czekolady. Można je porównać do gęstego, słodkiego kakao, ale nie zabraknie też kontrapunktu. Owocowość, która występuje w tym blendzie, jest bardzo subtelna. Rodzynki z ich szlachetną słodyczą gronową uzupełniają całą tę architekturę. Aromat słodkich, wręcz skarmelizowanych orzechów dopełnia Chocolate Bomb. Choć kawa wydaje się prosta w profilu, jest tak naprawdę bogata w tę prostotę.
Statyczne skrzynie
Jednym z ziaren tego blendu jest Brazylia Castanhas. Ziarna stamtąd są suszone w statycznych pojemnikach, które mają głębokość 1 metra i pojemność 15 000 litrów, co odpowiada 25-30 workom zielonej kawy. Skrzynie te wyposażone są w wentylowane grille na dole, co umożliwia cyrkulację powietrza od spodu przez suszącą się kawę. W każdej skrzyni znajdują się dwa termometry umieszczone na różnych głębokościach, aby zapewnić, że temperatura pozostaje zawsze poniżej 40°C. Nazywane są statycznymi, ponieważ kawa pozostaje w miejscu w skrzyniach i nie jest obracana ani mieszana podczas suszenia. Po wysuszeniu kawa jest pozostawiana do odpoczynku na około 1-2 tygodnie. Ta metoda pozwala uzyskać bardziej owocowe i wyraziste profile smakowe, które różnią się od typowego profilu, kojarzonego z naturalną kawą z Brazylii.
Plantacja Castanhas
Brazylia Castanhas z blendu Chocolate Bomb została wyprodukowana w kooperatywie Cocatrel, założonej w 1961 roku w Tres Pontas. Obecnie jest to druga co do wielkości kooperatywa w Brazylii, licząca ponad 6000 członków, którzy mają 11 różnych punktów zakupu w regionie. Cała kawa jest elektronicznie oznaczana i rejestrowana przy dostawie za pomocą unikalnego kodu QR, co zapewnia pełną identyfikacje, umożliwiając producentom dokładne śledzenie pochodzenia ich kawy. Ponad 50% członków kooperatywy uprawia kawę na działkach o powierzchni mniejszej niż 10 ha.
Kapsułki w 100% kompostowalne w domowych warunkach, kompatybilne wyłącznie z ekspresami systemu Nespresso®.
Kapsułka, która nie zostawia po sobie śladu
Całkowity rozkład kapsułki następuje w ciągu 26 tygodni w warunkach domowego kompostu, w temperaturze otoczenia*.
To oznacza, że kapsułka jest w 100% kompostowalna – proces jej rozkładu rozpoczyna się w Twoim koszu na odpady BIO lub w przydomowym kompostowniku. Następnie, nawet jeśli trafi do sortowni odpadów, rozłoży się całkowicie, nie pozostawiając po sobie żadnych śladów ani resztek.
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

39,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł

159,90 zł

154,89 zł
Cena regularna:
179,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!