Coffee Plant Burundi Yandaro honey filtr 250g kawa ziarnista do przelewu

Coffee Plant Burundi Yandaro honey filtr 250g | CoffeeLove
  • promocja
Cena: 41,57 zł 48,90 zł 41.57
ilość szt.
Zyskujesz 41 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Coffee Plant Burundi Yandaro honey filtr 250g kawa ziarnista

Kawa Speciality z nutami brzoskwini

Kawa Speciality z nutami miodu

Kawa Speciality z nutami czarnej herbaty

Szczegóły

Palarnia Polska
Pochodzenie Burundi
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia przelew
Stopień palenia jasny
Skład kawy Arabika 100%
Proces honey
Region Yandaro
Odmiana Red Bourbon
Wysokość upraw 1800 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy brzoskwinia
miód
czarna herbata
Ocena w cuppingu 88,25 pkt
Data palenia 2021/04/20

Opis kawy Burundi Yandaro honey

Bardzo wysoko punktowana kawa (88,25 / 100) odmiany Red Bourbon poddana obróbce honey. Jest lekka, słodka, ma herbaciane body i niewysoką, bardzo przyjemną kwasowość. Aromat przynosi delikatne nuty brzoskwini i czarnej herbaty. Smak, oprócz dominujących nut brzoskwiniowych również miodową słodycz i krótki herbaciany posmak.

Dlaczego warto spróbować tej kawy z Burundi?

  • Bardzo, ale to bardzo wyraźnie słodka i soczysta!
  • Kwasowość na wyczuwalnym poziomie, gwarantująca, że kawa nie jest przesadnie słodka.
  • Pomimo miodowej obróbki kawa jest bardzo lekka i bardzo przypomina myte Etiopie, tak tak, chociaż to czyste Burundi!

Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?

Kawa jest wypalona w stopniu jasnym, co sprawia, że jest naturalnym wyborem do metod alternatywnych. Kalita Wave, V60, czy inny dripper pozwoli Ci łatwo wydobyć z niej pełny, złożony smak. Chemex delikatnie podbije jej kwasowość, ale to taka przyjemna kwasowość. AeroPress jest da więcej słodyczy.
Ekspres przelewowy... cóż, niewykluczone, że to najlepsza kawa, jaką w tym roku piliśmy z naszego Moccamastera.

Skąd pochodzi ziarno tej kawy?

Yandaro to stacja myjąca tuż obok miasteczka Kayanza, w północno-zachodniej części kraju. Ekipa Yandaro nie wie co to lenistwo - obsługuje blisko 3200 małych, lokalnych farm, które znajdują się na wysokości ponad 1800 metrów. Uprawia się tam przede wszystkim odmianę Red Bourbon.

Stacją Yandaro zarządza Greenco, które aktywnie współpracuje ze współpracującymi, okolicznymi farmerami. Greenco wspiera zrzeszonych farmerów na każdym etapie produkcji, dzięki czemu mogą oni wytwarzać kawę wyższej jakości, otrzymywać za nią godziwe wynagrodzenie i poprawiać standard swojego życia.

Obróbka honey (pulp natural)

Owoce zaraz po dostarczeniu do stacji Yandaro są umieszczane w małych pojemnikach wypełnionych wodą. Po wstępnej selekcji polegającej na odseparowaniu uszkodzonych owoców przychodzi czas na proces ręcznej segregacji. Podczas niego odrzuca się pozostałe uszkodzone wiśnie oraz te, które są niewystarczająco dojrzałe i zbyt dojrzałe.

Te, które pozostają, są rozdrabniane i od ziarna oddzielany jest miąższ ze skórką. Ziarna kawa i pozostały na niej śluz przenoszone są na stoły suszące. Na nich schną przez około 2-3 tygodnie. Podczas tego etapu ziarna są wielokrotnie przesiewane aby zapewnić maksymalnie równomierny proces suszenia. Na noc lub w czasie deszczów stoły są dokładnie przykrywane, co chroni kawę przed zamoknięciem i zawilgoceniem.

Kawę Coffee Plant Burundi Yandaro honey filtr polecamy szczególnie do:

  • Chemexa
  • dripa
  • AeroPressa
  • ekspresów przelewowych
  • French Pressa

Cechy produktu

Producent Coffee Plant
Ziarnista / Mielona Ziarnista
Arabica / Robusta Arabica
Pochodzenie Burundi
Region Yandaro
Odmiana botaniczna Red Bourbon
Obróbka pulped natural / honey
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium