CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Plant Brazylia Mogiana 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 28,90 zł 28.90
ilość szt.
Zyskujesz 14 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Plant

Opis

kawa z nutami kakao

kawa z nutami orzechów laskowych

kawa z nutami mlecznej czekolady



data palenia
2024/03/11
palarnia
pochodzenie
region
uprawy
800 - 1200 m n.p.m.
odmiana
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
kakao
orzechy laskowe
mleczna czekolada
niska kwasowość
ocena
-

Charakterystyczny smak Brazylijskiej kawy w pełnym świetle - słodycz, wysoka cielistość (body), dobrze zbalansowana i pozbawiona kwasowości.

Ziarna tej kawy produkowane są od wielu pokoleń przez rodzinę Moscardinil, która posiada plantacje w okolicy miasta Franca, sąsiadującego z innym znanym i cenionym obszarem uprawy kawy, Minas Gerais. Profil palenia zastosowany przez Coffee Plant zapewnił kawie bardzo niską kwasowość. Znajdziesz w niej przyjemne nuty kakao, mlecznej czekolady i orzecha laskowego. Kawa ta idealnie sprawdzi się w ekspresach automatycznych, ale też maszynach z kolbą. Jest też doskonałą bazą do kaw z mlekiem, jak latte czy cappuccino.

Dlaczego warto spróbować tej kawy z Brazylii?

  • Prezentuje typowy dla tego kraju profil sensoryczny.
  • Jest często wybierana do klasycznego, włoskiego espresso, jednak takiego wysokiej klasy, bez zawartości robusty.
  • To bardzo uniwersalna kawa, która zachwyca miłośników klasyki i przypomina o klasycznym smaku kawy tym, którzy na codzień wybierają bardziej owocowe ziarna.
  • Jest niemal całkowicie pozbawiona kwasowości, ma wysoką słodycz i wyraźne body.
  • Pozostawia długi, elegancki i czekoladowy posmak.

Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?

Brazylia Mogiana to brazylijski klasyk w ofercie Coffee Plant. Dlatego jej profil palenia został sprofilowany w taki sposób, aby maksymalnie uwypuklić naturalną słodycz ziarna i zniwelować kwasowość. Sprawdzi się więc w kawiarce, ekspresie kolbowym, ale też w ekspresie automatycznym. Wypada doskonale w połączeniu z mlekiem, ale docenią ją również miłośnicy klasycznego, tradycyjnego espresso czy americano.

Skąd pochodzi ziarno tej kawy?

Ziarna w tej paczce to odmiana botanicza Mundo Nuovo, które uprawiane są w stanie Sao Paolo. Kawowce rosną tam na wysokości od 800 do 1200 m n.p.m. Mogiana wzięła swą nazwę od nazwy potentata kolejowego, który w 1883 roku wybudował kolejową trasę. Dzięki liniom kolejowym w tym regionie, rozkwitła tam produkcja kawy i dała zatrudnienie miejscowej ludności. Zbiory mają tu miejsce między majem a wrześniem.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/03
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Producent Coffee Plant
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Waga 250g
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Coffee Plant Brazylia Mogiana 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium