Coffee Plant Brazylia Mogiana espresso 1kg kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego





Opis
Coffee Plant Brazylia Mogiana espresso 1kg kawa ziarnista
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Brazylia |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | espresso / kawiarka |
Stopień palenia | średni |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | Natural |
Region | Mogiana |
Odmiana | Mundo Nuovo |
Wysokość upraw | 800 - 1200 m n.p.m. |
Waga | 1kg |
Profil smaku | |
Data palenia | 2023/03/06 |
Opis kawy Coffee Plant Brazylia Mogiana
Charakterystyczny smak Brazylijskiej kawy w pełnym świetle - słodycz, wysoka cielistość (body), dobrze zbalansowana i pozbawiona kwasowości.
Ziarna tej kawy produkowane są od wielu pokoleń przez rodzinę Moscardinil, która posiada plantacje w okolicy miasta Franca, sąsiadującego z innym znanym i cenionym obszarem uprawy kawy, Minas Gerais. Profil palenia zastosowany przez Coffee Plant zapewnił kawie bardzo niską kwasowość. Znajdziesz w niej przyjemne nuty kakao, mlecznej czekolady i orzecha laskowego. Kawa ta idealnie sprawdzi się w ekspresach automatycznych, ale też maszynach z kolbą. Jest też doskonałą bazą do kaw z mlekiem, jak latte czy cappuccino.
Dlaczego warto spróbować tej kawy z Brazylii?
- Prezentuje typowy dla tego kraju profil sensoryczny.
- Jest często wybierana do klasycznego, włoskiego espresso, jednak takiego wysokiej klasy, bez zawartości robusty.
- To bardzo uniwersalna kawa, która zachwyca miłośników klasyki i przypomina o klasycznym smaku kawy tym, którzy na codzień wybierają bardziej owocowe ziarna.
- Jest niemal całkowicie pozbawiona kwasowości, ma wysoką słodycz i wyraźne body.
- Pozostawia długi, elegancki i czekoladowy posmak.
Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?
Brazylia Mogiana to brazylijski klasyk w ofercie Coffee Plant. Dlatego jej profil palenia został sprofilowany w taki sposób, aby maksymalnie uwypuklić naturalną słodycz ziarna i zniwelować kwasowość. Sprawdzi się więc w kawiarce, ekspresie kolbowym, ale też w ekspresie automatycznym. Wypada doskonale w połączeniu z mlekiem, ale docenią ją również miłośnicy klasycznego, tradycyjnego espresso czy americano.
Skąd pochodzi ziarno tej kawy?
Ziarna w tej paczce to odmiana botanicza Mundo Nuovo, które uprawiane są w stanie Sao Paolo. Kawowce rosną tam na wysokości od 800 do 1200 m n.p.m. Mogiana wzięła swą nazwę od nazwy potentata kolejowego, który w 1883 roku wybudował kolejową trasę. Dzięki liniom kolejowym w tym regionie, rozkwitła tam produkcja kawy i dała zatrudnienie miejscowej ludności. Zbiory mają tu miejsce między majem a wrześniem.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Brazylia Mogiana
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/03 |
Producent | Coffee Plant |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Region | Mogiana |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.