Coffee Plant Brazylia Mogiana espresso 1kg kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego





Opis
Coffee Plant Brazylia Mogiana espresso 1kg kawa ziarnista
data palenia |
2023/10/17
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | |
uprawy |
800 - 1200 m n.p.m.
|
odmiana | |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
kakao orzechy laskowe mleczna czekolada niska kwasowość |
ocena |
-
|
Charakterystyczny smak Brazylijskiej kawy w pełnym świetle - słodycz, wysoka cielistość (body), dobrze zbalansowana i pozbawiona kwasowości.
Ziarna tej kawy produkowane są od wielu pokoleń przez rodzinę Moscardinil, która posiada plantacje w okolicy miasta Franca, sąsiadującego z innym znanym i cenionym obszarem uprawy kawy, Minas Gerais. Profil palenia zastosowany przez Coffee Plant zapewnił kawie bardzo niską kwasowość. Znajdziesz w niej przyjemne nuty kakao, mlecznej czekolady i orzecha laskowego. Kawa ta idealnie sprawdzi się w ekspresach automatycznych, ale też maszynach z kolbą. Jest też doskonałą bazą do kaw z mlekiem, jak latte czy cappuccino.
Dlaczego warto spróbować tej kawy z Brazylii?
- Prezentuje typowy dla tego kraju profil sensoryczny.
- Jest często wybierana do klasycznego, włoskiego espresso, jednak takiego wysokiej klasy, bez zawartości robusty.
- To bardzo uniwersalna kawa, która zachwyca miłośników klasyki i przypomina o klasycznym smaku kawy tym, którzy na codzień wybierają bardziej owocowe ziarna.
- Jest niemal całkowicie pozbawiona kwasowości, ma wysoką słodycz i wyraźne body.
- Pozostawia długi, elegancki i czekoladowy posmak.
Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?
Brazylia Mogiana to brazylijski klasyk w ofercie Coffee Plant. Dlatego jej profil palenia został sprofilowany w taki sposób, aby maksymalnie uwypuklić naturalną słodycz ziarna i zniwelować kwasowość. Sprawdzi się więc w kawiarce, ekspresie kolbowym, ale też w ekspresie automatycznym. Wypada doskonale w połączeniu z mlekiem, ale docenią ją również miłośnicy klasycznego, tradycyjnego espresso czy americano.
Skąd pochodzi ziarno tej kawy?
Ziarna w tej paczce to odmiana botanicza Mundo Nuovo, które uprawiane są w stanie Sao Paolo. Kawowce rosną tam na wysokości od 800 do 1200 m n.p.m. Mogiana wzięła swą nazwę od nazwy potentata kolejowego, który w 1883 roku wybudował kolejową trasę. Dzięki liniom kolejowym w tym regionie, rozkwitła tam produkcja kawy i dała zatrudnienie miejscowej ludności. Zbiory mają tu miejsce między majem a wrześniem.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Brazylia Mogiana
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Coffee Plant |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.