Coffee Plant Brazylia Mogiana 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024/09/20
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | |
uprawy |
800 - 1200 m n.p.m.
|
odmiana | |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
kakao orzechy laskowe mleczna czekolada niska kwasowość |
ocena |
-
|
Charakterystyczny smak Brazylijskiej kawy w pełnym świetle - słodycz, wysoka cielistość (body), dobrze zbalansowana i pozbawiona kwasowości.
Ziarna tej kawy produkowane są od wielu pokoleń przez rodzinę Moscardinil, która posiada plantacje w okolicy miasta Franca, sąsiadującego z innym znanym i cenionym obszarem uprawy kawy, Minas Gerais. Profil palenia zastosowany przez Coffee Plant zapewnił kawie bardzo niską kwasowość. Znajdziesz w niej przyjemne nuty kakao, mlecznej czekolady i orzecha laskowego. Kawa ta idealnie sprawdzi się w ekspresach automatycznych, ale też maszynach z kolbą. Jest też doskonałą bazą do kaw z mlekiem, jak latte czy cappuccino.
Dlaczego warto spróbować tej kawy z Brazylii?
- Prezentuje typowy dla tego kraju profil sensoryczny.
- Jest często wybierana do klasycznego, włoskiego espresso, jednak takiego wysokiej klasy, bez zawartości robusty.
- To bardzo uniwersalna kawa, która zachwyca miłośników klasyki i przypomina o klasycznym smaku kawy tym, którzy na codzień wybierają bardziej owocowe ziarna.
- Jest niemal całkowicie pozbawiona kwasowości, ma wysoką słodycz i wyraźne body.
- Pozostawia długi, elegancki i czekoladowy posmak.
Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?
Brazylia Mogiana to brazylijski klasyk w ofercie Coffee Plant. Dlatego jej profil palenia został sprofilowany w taki sposób, aby maksymalnie uwypuklić naturalną słodycz ziarna i zniwelować kwasowość. Sprawdzi się więc w kawiarce, ekspresie kolbowym, ale też w ekspresie automatycznym. Wypada doskonale w połączeniu z mlekiem, ale docenią ją również miłośnicy klasycznego, tradycyjnego espresso czy americano.
Skąd pochodzi ziarno tej kawy?
Ziarna w tej paczce to odmiana botanicza Mundo Nuovo, które uprawiane są w stanie Sao Paolo. Kawowce rosną tam na wysokości od 800 do 1200 m n.p.m. Mogiana wzięła swą nazwę od nazwy potentata kolejowego, który w 1883 roku wybudował kolejową trasę. Dzięki liniom kolejowym w tym regionie, rozkwitła tam produkcja kawy i dała zatrudnienie miejscowej ludności. Zbiory mają tu miejsce między majem a wrześniem.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jak przygotować tę kawę w ekspresie
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Jak przygotować tę kawę w kawiarce
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.