Coffee Plant Brazylia Mogiana 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.12.16 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
Brazylia |
region
Mogiana, Sao Paulo
|
uprawy
800 - 1200 m n.p.m.
|
producent
-
|
plantacja
-
|
odmiana
Mundo Nuovo
|
proces
natural |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
orzechy laskowe mleczna czekolada kwasowość jabłka |
ocena SCA
82 SCA
|
Kawa ziarnista speciality Mogiana 1 kg z Brazylii wypalona w polskiej palarni Coffee Plant
Brazylia Mogiana to kawa, która doskonale sprawdza się w espresso i kawach mlecznych. Charakteryzuje się pełnym smakiem, w którym dominuje słodycz, równoważona przez lekką nutę zielonego jabłka i posmak orzecha laskowego. Obróbka Natural wzmacnia naturalną słodycz ziaren, a dodatkowe akcenty czekolady i karmelu sprawiają, że kawa jest bogata i gładka. Z mlekiem zyskuje głębię, podkreślając orzechowy posmak, co czyni ją uniwersalnym wyborem.
Delikatne espresso
Espresso potrafi być słodkie, gęste, ale nie tak często posiada owocowe akcenty idealnie wkomponowane w profil kawy. Brazylia Mogiana jest przykładem sytuacji odwrotnej. Dominacja czekolady i aromaty przypominające orzech laskowy, kakao, są uzupełniane przez delikatną nutę jabłkową. Przypomina ona orzeźwiające jabłko zielone i zapach jego skórki. Mogiana jest idealna do prostego, ale nie skoncentrowanego na jednym profilu, espresso. Świetnie radzi sobie w kawach mlecznych jako baza, które są dzięki niej słodkie, gęste i delikatne jednocześnie.
Naturalna słodycz
Naturalna metoda obróbki znacząco wpływa na smak brazylijskiej kawy. Dzięki dłuższemu kontaktowi miąższu owocu z ziarnem kawa zyskuje intensywniejsze, słodkie nuty, które wzbogacają jej profil smakowy o charakterystyczne akcenty czekolady, karmelu i owoców pestkowych. Naturalna słodycz owocu kawowca przenika do ziaren, co nadaje im pełniejszy i bardziej złożony smak. W rezultacie kawa obrabiana w ten sposób ma głębokie body i jest mniej kwasowa, co czyni ją gładką i satysfakcjonującą, idealną do espresso oraz kaw mlecznych, gdzie słodycz i bogactwo smaku są doskonale wyczuwalne.
Strictly soft, fine cup
Ta kawa pochodzi z regionu Mogiana, gdzie jest uprawiana przez małych, lokalnych farmerów. Ziarna są dokładnie klasyfikowane: oznaczenie „NY 2” wskazuje na najwyższą klasę jakości, a „screen 17/18” definiuje ich dużą wielkość, charakterystyczną dla regionu. Określenie „Strictly soft, fine cup” podkreśla jakość naparu, który wyróżnia się gładkością, jednolitością i czystym smakiem.
Dlaczego warto spróbować tej kawy z Brazylii?
- Prezentuje typowy dla tego kraju profil sensoryczny.
- Jest często wybierana do klasycznego, włoskiego espresso, jednak takiego wysokiej klasy, bez zawartości robusty.
- To bardzo uniwersalna kawa, która zachwyca miłośników klasyki i przypomina o klasycznym smaku kawy tym, którzy na codzień wybierają bardziej owocowe ziarna.
- Jest niemal całkowicie pozbawiona kwasowości, ma wysoką słodycz i wyraźne body.
- Pozostawia długi, elegancki i czekoladowy posmak.
Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?
Brazylia Mogiana to brazylijski klasyk w ofercie Coffee Plant. Dlatego jej profil palenia został sprofilowany w taki sposób, aby maksymalnie uwypuklić naturalną słodycz ziarna i zniwelować kwasowość. Sprawdzi się więc w kawiarce, ekspresie kolbowym, ale też w ekspresie automatycznym. Wypada doskonale w połączeniu z mlekiem, ale docenią ją również miłośnicy klasycznego, tradycyjnego espresso czy americano.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jak przygotować tę kawę w ekspresie
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Jak przygotować tę kawę w kawiarce
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!