Coffee Plant Brazylia Lua Roxa espresso 1kg kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego





Opis
Coffee Plant Brazylia Lua Roxa espresso 1kg kawa ziarnista
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.11.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Minais Gerais, Cerrado
|
producent |
John Alvarado
|
wysokość upraw |
800 - 1300 m n.p.m.
|
odmiana |
Bourbon,
Mundo Nuovo |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
biała czekolada wanilia orzech |
ocena |
brak danych
|
Opis
Brazylia Lua Roxa to kolejna propozycja palarni Coffee Plant z Brazylii, wypalona z myślą o ekspresach kolbowych i automatycznych i osobach, które nie przepadają za kwasowością w kawie. Ziarno pochodzi od dużego producenta z Brazylii, z regionu Cerrado. Uprawiane jest na wysokości między 800, a 1300 m n.p.m. Po zbiorach i wstępnym sortowaniu wisienki zostały zmiażdżone i rozłożone na łożach, by później przez kilkanaście dni suszyć się na słońcu. To mieszanka odmian Bourbon i Mundo Nuovo. Dzięki odrobinę ciemniejszemu paleniu tych ziaren udało się uzyskać słodką kawę o wysokim body, pozbawioną kwasowości. W dodatku dominują w niej nuty wanilii, orzechów i białej czekolady.
Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?
Ta Brazylia to ziarna bardzo uniwersalne. Sprawdzą się zarówno jako kawa czarna, dla osób nie lubiących kwasowości i jako baza do kaw mlecznych. Wypalona jest odrobinę ciemniej, dlatego polecamy ją również do ekspresów automatycznych. Nie lubisz kwasowości? Chętnie dodajesz mleko? Zatem to kawa dla Ciebie!
Z mlekiem czy bez mleka?
Nie mamy jednoznacznej rekomendacji. Jeżeli lubisz kawy czarne, które są słodkie i pozbawione kwasowości – Lua Roxa z pewnością bardzo Ci posmakuje. Preferujesz kawy z dodatkiem spienionego mleka? I w tym przypadku Luxa Roxa sprawdzi się świetnie. Dzięki wysokiemu body, trochę ciemniejszemu paleniu i wysokiej słodyczy, kawa doskonale sprawdzi się jako baza do kaw mlecznych – zarówno tych przygotowanych na ciepło, jak i na zimno.
Kawa pozbawiona kwasowości?
Brazylia Lua Roxa jest całkowicie pozbawiona kwasowości. Zarówno sam charakter ziarna jak i odrobinę ciemniejsze wypalenie sprawiły, że w kawie pozostała niemal sama słodycz. Nie lubisz ziaren z kwasowością? Ta kawa jest właśnie dla Ciebie!
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant Brazylia Lua Roxa
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/11 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Coffee Plant |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.