Coffee Plant Brazylia Lua Roxa 1 kg kawa ziarnista
data palenia
2024.10.21 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
Brazylia |
region
Minais Gerais, Cerrado
|
uprawy
800 - 1300 m n.p.m.
|
producent
-
|
plantacja
-
|
odmiana
Bourbon, Mundo Nuovo
|
proces
natural |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie+ |
profil sensoryczny
wanilia orzech |
ocena SCA
82 SCA
|
Kawa ziarnista speciality Lua Roxa 1 kg z Brazylii wypalona w polskiej palarni Coffee Plant
Brazylia Lua Roxa to kolejna propozycja palarni Coffee Plant z Brazylii, wypalona z myślą o ekspresach kolbowych i automatycznych i osobach, które nie przepadają za kwasowością w kawie. Ziarno pochodzi od dużego producenta z Brazylii, z regionu Cerrado. Uprawiane jest na wysokości między 800, a 1300 m n.p.m. Po zbiorach i wstępnym sortowaniu wisienki zostały zmiażdżone i rozłożone na łożach, by później przez kilkanaście dni suszyć się na słońcu. To mieszanka odmian Bourbon i Mundo Nuovo. Dzięki odrobinę ciemniejszemu paleniu tych ziaren udało się uzyskać słodką kawę o wysokim body, pozbawioną kwasowości. W dodatku dominują w niej nuty wanilii, orzechów i białej czekolady.
Jak jest sprofilowana? Do czego szczególnie polecamy?Ta Brazylia to ziarna bardzo uniwersalne. Sprawdzą się zarówno jako kawa czarna, dla osób nie lubiących kwasowości i jako baza do kaw mlecznych. Wypalona jest odrobinę ciemniej, dlatego polecamy ją również do ekspresów automatycznych. Nie lubisz kwasowości? Chętnie dodajesz mleko? Zatem to kawa dla Ciebie!
Z mlekiem czy bez mleka?Nie mamy jednoznacznej rekomendacji. Jeżeli lubisz kawy czarne, które są słodkie i pozbawione kwasowości – Lua Roxa z pewnością bardzo Ci posmakuje. Preferujesz kawy z dodatkiem spienionego mleka? I w tym przypadku Luxa Roxa sprawdzi się świetnie. Dzięki wysokiemu body, trochę ciemniejszemu paleniu i wysokiej słodyczy, kawa doskonale sprawdzi się jako baza do kaw mlecznych – zarówno tych przygotowanych na ciepło, jak i na zimno.
Kawa pozbawiona kwasowości?Brazylia Lua Roxa jest całkowicie pozbawiona kwasowości. Zarówno sam charakter ziarna jak i odrobinę ciemniejsze wypalenie sprawiły, że w kawie pozostała niemal sama słodycz. Nie lubisz ziaren z kwasowością? Ta kawa jest właśnie dla Ciebie!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
59,90 zł
Cena regularna:
67,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.