Coffee Hunter Vesuvio Blend 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.04.07 |
palarnia
Coffee Hunter |
pochodzenie
blend Brazylia Kostaryka Kuba Peru Rwanda |
region
-
|
uprawy
800 - 2100 m n.p.m.
|
producent
-
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
-
|
proces
pulped natural / washed |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie + |
profil sensoryczny
miód dżem truskawkowy orzechy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista Vesuvio Blend 1 kg wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter
Kawa 100% arabika, skomponowana dla miłośników niskiej kwasowości, nieco ciemniej palona. Wykorzystano w niej najlepsze single z Ameryki Południowej (Brasilia Yellow Bourbon, Peru) oraz Ameryki Środkowej (Costa Rica, Cuba) oraz z Rwandy. Dzięki temu wyczujecie w niej słodycz czekolady, miodu, świeżych brzoskwiń oraz dżemu truskawkowego. Obecne są tu przyjemne, migdałowe nuty. Kawa idealne się sprawdza jako baza do napojów mlecznych oraz jako klasyczne espresso z owocową nutą.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!