Coffee Hunter Salvador Finca el Cerro Black Honey filtr 250g kawa ziarnista
data palenia |
2024.07.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Apanece Ilamatepec
|
uprawy |
1400 - 1500 m n.p.m.
|
plantacja |
Finca el Cerro
|
odmiana | Pacamara |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Finca el Cerro Black Honey 250g z Salwadoru wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter
Finca El Cerro to nazwa farmy, która kojarzona jest z najwyższej jakości kawą uprawianą w Salwadorze. Dziedzictwo 150 lat upraw kawowca w jednej rodzinie zaowocowało ogromnym doświadczeniem, wiedzą oraz miłością do tego rolnictwa. Od pewnego czasu właściciele farmy sami zajmują się całym procesem od upraw przez zbiory i obróbkę ziarna. Na zbudowanie infrastruktury umożliwiającej własnoręczny proces obróbki ziarna zdecydowali się w 2016 roku. Dzięki temu cały proces mają pod kontrolą i doskonalą te metody z roku na rok.
Gospodarstwo znajduje się w Apanece Ilamatepec na idealnej wysokości nad poziomem morza do uprawy kaw specialty w tym regionie (1400 – 1500 m. n.p.m.). Teren jest częściowo zalesiony co umożliwia odpowiedni wzrost roślin w cieniu drzew. Doskonały mikroklimat służy uprawie odmiany botanicznej Pacamara, którą znajdziecie w tej torebce. Są to ogromne ziarna, które zostały poddane obróbce miodowej, tak zwanemu procesowi „Black Honey”. Dzięki temu zyskały specyficzny, bardzo złożony charakter.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł