Coffee Hunter Kostaryka Hacienda Sonora Red Obata filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.11.19 |
palarnia
Coffee Hunter |
pochodzenie
Kostaryka |
region
Central Valley
|
uprawy
1250 m n.p.m.
|
producent
rodzina Alberto Guardia
|
plantacja
Hacienda Sonora
|
odmiana
Red Obata |
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
śliwka czekolada słodka cytrynowa |
ocena SCA
87 pkt
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Hacienda Sonora Red Obata 250 g z Kostaryki wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter
Prezentujemy bardzo dobrej jakości ziarno z obróbki naturalnej. Wybrano słodką odmianę Red Obata. Kawa posiada charakterystyczne dla "naturali", przyjemne body i średnią kwasowość. Jest dobrze złożona. W ocenie sensorycznej uzyskała 87 punktów. Opisano jej profil słowami: Słodki, cytrynowy, wiśnia, śliwka, czekolada.
Hacienda Sonora to sprawdzona farma. Coffee Hunter nigdy nie zetknęli się z kawą średniej lub niskiej jakości z tego miejsca. Właściciele uprawiają z powodzeniem wiele różnych odmian botanicznych.
Farma Hacienda Sonora to rodzinne gospodarstwo, które posiada ponad stuletnią tradycję. W latach 70 tych ubiegłego wieku zasadzono tu pierwsze drzewka kawowe. Początkowo kawa była tylko niewielką częścią biznesu rodziny Alberto Guardia by po 2000 roku stać się głównym źródłem dochodu.
Właściciele zbudowali własna stację obróbki ziarna i zaczęli się specjalizować w alternatywnych metodach procesowania takich jak obróbka honey oraz natural. Były to wówczas pionierskie inicjatywy w Kostaryce. Ciągłe doskonalenie tych metod pozwoliło rodzinie dostarczać kawy o bardzo złożonych profilach smakowych w każdej odmianie z tych kaw, które uprawiali.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.