CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Coffee Hunter Kostaryka Hacienda Sonora Red Obata filtr 250 g | CoffeeLove
  • nowość

Coffee Hunter Kostaryka Hacienda Sonora Red Obata filtr 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 46,90 zł

Cena regularna:

46.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 23 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Hunter

Kawa Speciality z nutami wiśni

Kawa Speciality z nutami śliwki

Kawa Speciality z nutami czekolady


data palenia
2024.11.19
palarnia
Coffee Hunter
pochodzenie
Kostaryka
region
Central Valley
uprawy
1250 m n.p.m.
producent
rodzina Alberto Guardia
plantacja
Hacienda Sonora
odmiana
Red Obata
proces
natural
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
wiśnia
śliwka
czekolada
słodka
cytrynowa
ocena SCA
87 pkt

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Hacienda Sonora Red Obata 250 g z Kostaryki wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter

Prezentujemy bardzo dobrej jakości ziarno z obróbki naturalnej. Wybrano słodką odmianę Red Obata. Kawa posiada charakterystyczne dla "naturali", przyjemne body i średnią kwasowość. Jest dobrze złożona. W ocenie sensorycznej uzyskała 87 punktów. Opisano jej profil słowami: Słodki, cytrynowy, wiśnia, śliwka, czekolada.

Hacienda Sonora to sprawdzona farma. Coffee Hunter nigdy nie zetknęli się z kawą średniej lub niskiej jakości z tego miejsca. Właściciele uprawiają z powodzeniem wiele różnych odmian botanicznych.

Farma Hacienda Sonora to rodzinne gospodarstwo, które posiada ponad stuletnią tradycję. W latach 70 tych ubiegłego wieku zasadzono tu pierwsze drzewka kawowe. Początkowo kawa była tylko niewielką częścią biznesu rodziny Alberto Guardia by po 2000 roku stać się głównym źródłem dochodu.

Właściciele zbudowali własna stację obróbki ziarna i zaczęli się specjalizować w alternatywnych metodach procesowania takich jak obróbka honey oraz natural. Były to wówczas pionierskie inicjatywy w Kostaryce. Ciągłe doskonalenie tych metod pozwoliło rodzinie dostarczać kawy o bardzo złożonych profilach smakowych w każdej odmianie z tych kaw, które uprawiali.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/11
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Coffee Hunter
Pochodzenie ziaren Kostaryka
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Coffee Hunter Kostaryka Hacienda Sonora Red Obata filtr 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium