Coffee Hunter Kolumbia Las Flores filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.22 |
palarnia
Coffee Hunter |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Huila, Acevedo
|
uprawy
1730 m n.p.m.
|
producent
Jhoan Manuel Vergara Ayure
|
plantacja
Finca Las Flores
|
odmiana
Red Bourbon |
proces
washed (special fermentation) |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
owoce leśne kakao |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Finca Las Flores 250 g z Kolumbii wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter
Obok tej kawy nie można przejść obojętnie. Przed Wami doskonała mikropartia ziarna z odmiany Red Bourbon, która została poddana obróbce mytej z wykorzystaniem unikalnej techniki kontrolowanej fermentacji.
Wiśnie zostały zebrane ręcznie w optymalnych punktach dojrzewania przy temperaturze 22–26°C. Następnie zostały zdezynfekowane i fermentowane w plastikowych workach przez 12 godzin, a następnie przez kolejne 24 godziny w zbiornikach. Po fermentacji kawę suszono w hermetycznie zamkniętych osuszaczach ze stali nierdzewnej, aż do osiągnięcia poziomu wilgoci wynoszącego 11%. Wynik w filiżance to prawdziwa rozkosz. Kawa jest wyjątkowo dobrze złożona sensorycznie, o gęstym, syropowatym body.
Reputacja Kolumbii pod względem jakości wynika z ciężkiej pracy i doskonałego terenu. Przy opisywaniu różnych aspektów kolumbijskich kaw ma również znaczenie wyjątkowa cecha topograficzna: trzy kordyliery w Andach. Pomiędzy pasmami górskimi i w ich obrębie powstaje kilka mikroklimatów, tworząc wyjątkowe warunki do produkcji kawy wysokiej jakości.
Jednym z najbardziej znanych regionów produkujących kawę jest Huila – i nie bez powodu. Huila może poszczycić się doskonałą mieszanką żyznych gleb, dużą wysokością i idealnym klimatem do uprawy kawy speciality. Położona w gminie Acevedo Finca Las Flores wyróżnia się w tym regionie. Tutaj Jhoan Manuel Vergara Ayure produkuje wyjątkowe mikropartie, uprawiając odmiany takie jak Pink Bourbon, Tabi, Java i Maracaturra.
Założona w latach 90. XX wieku firma Finca Las Flores przekształciła się z farmy liczącej 18 000 drzew w rozległą posiadłość liczącą 90 000 drzew. W 2006 roku rodzina Ayure rozpoczęła swoją przygodę z kawą speciality, biorąc udział w konkursie Cup of Excellence. Od tego czasu, a teraz przy wsparciu syna Jhoana, poświęcili się ulepszaniu i wyróżnianiu swojej oferty kawowej.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł