Coffee Hunter Kenia Kirinyaga filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.03.17 |
palarnia
Coffee Hunter |
pochodzenie
Kenia |
region
Kirinyaga
|
uprawy
1500 - 2100 m n.p.m.
|
producent
-
|
plantacja
różne gospodarstwa
|
odmiana
Sl24, Sl28, Ruiru 11, Batian, K7 |
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
czarne porzeczki suszony pomidor czekolada |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kirinyaga 250g z Kenii wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter
Kenia to zdecydowanie destynacja owocowych rejestrów w kawowej sensoryce. Głębokość smaku ciężko pomylić z kawami z innych regionów Świata. Umiarkowany klimat i żyzna, wulkaniczna gleba a także uprawy wysokogórskie powodują, że kawa z Kenii to jedna z najbardziej aromatycznych i wyrazistych kaw na świecie.
Przed Wami starannie wyselekcjonowane partie odmian botanicznych SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian i K7 uprawianych na bogatych glebach wulkanicznych Kirinyaga i Kiambu. Kiedy wiśnie kawowe są czerwone i dojrzałe, wcześnie rano są zbierane ręcznie do wiader i przewożone do młyna. Następnie są dokładnie sortowane i odpowiednio usuwane z miąższu. Po fermentacji kawę myje się czystą wodą i suszy w afrykańskim słońcu na rozwieszonych nad ziemią płótnach, aż do osiągnięcia optymalnego poziomu wilgotności, około 12%. Dzieje się to dwa razy w roku, przy czym główny zbiór przypada na okres od października do grudnia, a wczesny zbiór (przy minimalnych ilościach) od kwietnia do lipca.
Wyczujesz w niej smak rabarbaru, czarnych porzeczek oraz mlecznej czekolady. Aromat jest głęboki, dobra cielistość, zdecydowana kwasowość. Raczej nie wyczujecie w tej kawie goryczki. Przez wielu koneserów polecana jako najlepsza z kaw! Kawa ziarnista jakości "SPECIALTY".
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (2)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

154,89 zł
Cena regularna:
179,90 zł

159,90 zł
Oceń Coffee Hunter Kenia Kirinyaga filtr 250g kawa ziarnista i pomóż innym w wyborze.
Ta kawa nadaje się jedynie na śmietnik. Jest nie do wypicia.
Bardzo dobra, klasyczna Kenia