CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Coffee Hunter Kenia Kirinyaga filtr 250g | CoffeeLove
  • nowość

Coffee Hunter Kenia Kirinyaga filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 48,90 zł 48.90
ilość szt.
Zyskujesz 24 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Hunter

kawa speciality z nutami rabarbaru

kawa speciality z nutami czarnej porzeczki

Kawa Speciality z nutami pomidora


data palenia
2024.03.18
palarnia
pochodzenie
region
Kirinyaga
uprawy
1500 - 2100 m n.p.m.
plantacja
Różne Gospodarstwa
odmiana 100% Arabica
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

rabarbar
czarne porzeczki
suszony pomidor
czekolada

ocena
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kirinyaga 250g z Kenii wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter

Kenia to zdecydowanie destynacja owocowych rejestrów w kawowej sensoryce. Głębokość smaku ciężko pomylić z kawami z innych regionów Świata. Umiarkowany klimat i żyzna, wulkaniczna gleba a także uprawy wysokogórskie powodują, że kawa z Kenii to jedna z najbardziej aromatycznych i wyrazistych kaw na świecie.

Przed Wami starannie wyselekcjonowane partie odmian botanicznych SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian i K7 uprawianych na bogatych glebach wulkanicznych Kirinyaga i Kiambu. Kiedy wiśnie kawowe są czerwone i dojrzałe, wcześnie rano są zbierane ręcznie do wiader i przewożone do młyna. Następnie są dokładnie sortowane i odpowiednio usuwane z miąższu. Po fermentacji kawę myje się czystą wodą i suszy w afrykańskim słońcu na rozwieszonych nad ziemią płótnach, aż do osiągnięcia optymalnego poziomu wilgotności, około 12%. Dzieje się to dwa razy w roku, przy czym główny zbiór przypada na okres od października do grudnia, a wczesny zbiór (przy minimalnych ilościach) od kwietnia do lipca.

Wyczujesz w niej smak rabarbaru, czarnych porzeczek oraz mlecznej czekolady. Aromat jest głęboki, dobra cielistość, zdecydowana kwasowość. Raczej nie wyczujecie w tej kawie goryczki. Przez wielu koneserów polecana jako najlepsza z kaw! Kawa ziarnista jakości "SPECIALTY".

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/03
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Coffee Hunter
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Coffee Hunter Kenia Kirinyaga filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium