Coffee Hunter Etiopia Yirgacheffe omniroast 250g kawa ziarnista





Opis
Coffee Hunter Etiopia Yirgacheffe 250g kawa ziarnista
data palenia |
2023.08.31
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Yirgacheffe
|
uprawy |
1800 - 2100 m n.p.m.
|
odmiana |
-
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
cytrusy miód kwiaty czekolada |
ocena |
-
|
Jest to ziarno jakości premium z obróbki mytej, pochodzące z regionu Yirgacheffe w Etiopii. Kawa jest przez palona z myślą o przelewowych metodach parzenia jednak dla osób lubiących owocowe nuty świetnie się sprawdzi w innych metodach (kawiarka, tradycyjne parzenie). Znajdziecie w niej specyficzny dla afrykańskich kaw aromat owoców tropikalnych, kwiatów oraz wyjątkowe nuty smakowe świeżych brzoskwiń, miodu, czekolady i orzechów.
Na finiszu fantastyczny posmak limonki.
Kawa Etopia Yirgacheffe zaskakuje smakiem od początku aż do ostatniej kropli.
Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
93°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:40 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- 17g kawy
- 20 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 93°C
- czas 2:40
- 1.48 tds
- 17g kawy
- 16 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 93°C
- czas 2:30
- 1.46 tds
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/08 |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Coffee Hunter |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.