Coffee Hunter Dominikana Barahona AA omniroast 1kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2025.01.10
|
palarnia | |
pochodzenie |
Dominikana
|
region |
Barahona
|
uprawy |
800 - 1500 m n.p.m.
|
plantacja |
Blend
|
skład |
Arabika 100%
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
kakao karmel orzechy słodkie przyprawy |
ocena |
-
|
Kawa Dominikana Barahona AA uprawiana jest w paśmie górskim Ocoa, które ciągnie się ze wschodu na zachód Dominkany. Uprawy znajdują się w cieniu drzew na wysokościach od 800 do 1500 m. n.p.m. w naturalnym środowisku. Jest to najwyżej cenione ziarno z tego regionu. Charakterystyczne są tu nuty czekolady, miodu, prażonych migdałów oraz tytoniu i słodkich przypraw co powoduje, że jest to rodzaj ziarna idealnie nadający się do klasycznego espresso. Kawa palona z myślą o ciśnieniowych metodach parzenia takich jak ekspres automatyczny, kolbowy czy kawiarka.
Kawa dostępna także w opakowaniu 250g.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona doskonale również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres
kolbowy
ekspres
automatyczny
kawiarka
metody
przelewowe
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!