Coffee Hunter Crema Blend 250g kawa ziarnista
Opis
data palenia |
2024.01.04
|
palarnia | |
pochodzenie |
blend:
Brazylia Peru Honduras |
region |
-
|
uprawy |
800 - 2000 m n.p.m.
|
skład |
Arabika 100%
|
proces | |
typ palenia | |
palenie |
średnie +
|
profil sensoryczny |
orzechy czekolada czerwone owoce |
ocena |
-
|
Crema Blend to połączenie najwyższej jakości organicznej kawy z Peru, brazylijskich ziaren odmiany Yellow Bourbon z dużymi ziarnami z Hondurasu.
Takie zestawienie pozwoliło uzyskać kawę o wysokiej, czekoladowej słodyczy w połączeniu z nutami orzechowymi i bardzo niskiej kwasowości czerwonych owoców.
Mieszanka palona z myślą o zastosowaniu do ekspresów automatycznych. Świetnie sprawdzi się również w kawiarce oraz do tradycyjnych metod parzenia.
Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres
kolbowy
ekspres
automatyczny
kawiarka
metody
przelewowe
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.