Coffee Hunter Costa Rica Tarazzu 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki
towar niedostępny






Opis
Coffee Hunter Costa Rica Tarazzu 250g kawa ziarnista
data palenia |
2023.05.26
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Tarazzu
|
uprawy |
1500 m n.p.m.
|
odmiana |
-
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekolada orzechy rum jagody |
ocena |
-
|
Costa Rica Tarazzu to bogactwo czekoladowego aromatu. Kawa, w której mieszają się orzechowo – rumowe nuty z delikatną, jagodową słodyczą. Doskonałe ziarno jakości premium uprawiane na dużych wysokościach w regionie Tarazzu w Kostaryce.
Doskonała do ekspresu lub kawiarki, ale równie dobrze sprawdzi się w niektórych metodach mniej oczywistych, jak French Press, czy AeroPress.
Zaskoczy też posiadaczy ekspresów przelewowych. Ta kawa jest bardzo uniwersalna!
Świetnie nadaje się także do parzenia w kubku - tylko pamiętaj żeby nie używać do tego wrzątku (ok 95°C będzie w sam raz).
Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Coffee Hunter |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.