CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Coffee Hunter Colombia Excelso 1kg | CoffeeLove
  • promocja

Coffee Hunter Colombia Excelso Finca Palmichal 1 kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 93,52 zł

Cena regularna: 119,90 zł

93.52
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 116,90 zł
ilość szt.
-22% Zyskujesz 46 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Hunter

kawy z nutami mlecznej czekolady

kawy z nutami owoców torpikalnych

kawy z nutami wina


data palenia
2024.07.10
palarnia
Coffee Hunter
pochodzenie
Kolumbia
region
Kordyliera Środkowa
uprawy
1560 m n.p.m.
producent
-
plantacja
Finca Palmichal
gatunek / skład
100% Arabika
odmiana
-
proces
washed
typ palenia
omniroast - 
przelew
espressokawiarka
palenie
średnie +
profil sensoryczny
mleczna czekolada
owoce tropikalne
wino
ocena SCA
-

Kawa ziarnista Excelso Finca Palmichal z Kolumbii 250g wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter

Plantacja Palmichal położona jest w górskim paśmie gminy Genova, w rejonie najwyższych Andów w Kordylierze Środkowej w Kolumbii. To 53 hektarowe gospodarstwo wije się wzdłuż bujnych wzgórz obok juki i zielonych drzew babki lancetowatej na wysokościach powyżej 1560 m. n.p.m.
Atilano Giraldo to właściciel plantacji, który w trzecim pokoleniu kultywuje rodzinną tradycję. Przez lata doskonalił procesy i swoją wiedzę o kawie, aby stworzyć arabikę pełną obfitych aromatów z okrągłym body.

Ta rzadka Colombia Excelso przyniesie Wam z pewnością dużo radości ze swoim wyjątkowym profilem smakowym. Odnajdziecie w niej słodkie owoce tropikalne, mango, nuty winne oraz mleczną czekoladę.

Tej kawy możesz śmiało użyć również do metod przelewowych i alternatywnych.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona doskonale również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres
kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres
automatyczny

kawiarka

kawiarka

kawa do ekspresu przelewowego

metody
przelewowe

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza - 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
  • czas parzenia - 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu 
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/07
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Waga 1 kg
Producent Coffee Hunter
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Coffee Hunter Colombia Excelso Finca Palmichal 1 kg kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium