Coffee Hunter Colombia Excelso 1kg kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego





Opis
Coffee Hunter Columbia Excelso Finca Palmichal 1kg kawa ziarnista
data palenia |
2023.10.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kordyliera Środkowa
|
uprawy |
1560 m n.p.m.
|
farma |
Finca Palmichal
|
proces | |
typ palenia | omniroast ekspres przelew |
palenie | |
profil sensoryczny |
mleczna czekolada owoce tropikalne wino |
ocena |
-
|
Plantacja Palmichal położona jest w górskim paśmie gminy Genova, w rejonie najwyższych Andów w Kordylierze Środkowej w Kolumbii. To 53 hektarowe gospodarstwo wije się wzdłuż bujnych wzgórz obok juki i zielonych drzew babki lancetowatej na wysokościach powyżej 1560 m. n.p.m.
Atilano Giraldo to właściciel plantacji, który w trzecim pokoleniu kultywuje rodzinną tradycję. Przez lata doskonalił procesy i swoją wiedzę o kawie, aby stworzyć arabikę pełną obfitych aromatów z okrągłym body.
Ta rzadka Colombia Excelso przyniesie Wam z pewnością dużo radości ze swoim wyjątkowym profilem smakowym. Odnajdziecie w niej słodkie owoce tropikalne, mango, nuty winne oraz mleczną czekoladę.
Tej kawy możesz śmiało użyć również do metod przelewowych i alternatywnych.
Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres
kolbowy
ekspres
automatyczny
kawiarka
metody
przelewowe
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Coffee Hunter |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.