Coffee Hunter Burundi Kayanza filtr 250g kawa ziarnista do metod alternatywnych





Opis
Coffee Hunter Burundi Kayanza filtr / omniroast 250g kawa ziarnista
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.24
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kayanza
|
uprawy |
1612 m n.p.m.
|
plantacja |
Małe Gospodarstwa
|
skład |
Arabika 100%
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekolada, słodki grapefruit, agrest, cytryna |
ocena |
85 pkt SCA
|
Opis
Dobrze zbalansowana kawa jakości specialty z Burundi. W jej smaku znajdziecie zarówno przyjemną kwasowość jak i wysoką słodycz. Charakterystyczne dla naparu z tych ziaren są rejestry czekolady, słodkiego grapefruita, agrestu oraz cytrynowy aromat. Cielistość tej kawy jest kremowa.
Kawa wypalona jest w profilu, który świetnie się sprawdzi w metodach przelewowych, ale też doskonale wychodzi w kawiarce i ekspresie kolbowym.
Otrzymała 85 punktów wg klasyfikacji SCA.
Burundi ze swoim ukształtowaniem terenu oraz klimatem posiada wiele regionów, w których panują doskonałe warunki do uprawy kaw speciality. Jednym z nich jest Buyenzi, wewnątrz którego znajduje się niewielki mikroregion Kayanza. To stąd pochodzi ziarno, które jest ręcznie zbierane w niewielkich gospodarstwach przez drobnych rolników. Następnie trafia do Butegana, jednej z pierwszych stacji obróbki kawy w Burundi. (Książę Baranyanka zlecił budowę tej stacji widząc, że ilość plantacji w regionie ciągle się zwiększa. Stacja powstała za panowania króla Mwambutsy w 1952 roku. Jej nazwa nawiązuje do militarnego incydentu kiedy to żołnierze Rwandyjscy zostali uwięzieniu przez armię Burundi w dolinie. Butegana oznacza bowiem w ich języku „Uwięziony”.)
Czerwone i dojrzałe owoce są dostarczane stacji Butegana gdzie są oczyszczane, fermentowane i myte. Czyste i mokre trafiają na specjalne suszarnie, gdzie pieczołowicie są obracane na gorącym, afrykańskim słońcu. Po dziesięciu dniach suszenia dostarczane są do suchego młyna w Budeca, gdzie są przygotowywane i pakowane do transportu.
Odmiana botaniczna tego ziarna to Red Bourbon –varietal, który zyskał dużą popularność w tym regionie Afryki ze względu na doskonałą jakość oraz obfity plon.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Hunter Burundi Kayanza
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/03 |
Producent | Coffee Hunter |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Burundi |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.