Coffee Hunter Brazylia Santos 1 kg kawa ziarnista
data palenia
2024.10.21 |
palarnia
Coffee Hunter |
pochodzenie
Brazylia |
region
Cerrado Mineiro
|
uprawy
1130 m n.p.m.
|
producent
-
|
plantacja
Fazenda Paraiso
|
gatunek / skład
100% Arabika
|
odmiana
-
|
proces
natural |
typ palenia
omniroast - przelew, espresso, kawiarka |
palenie
średnie + |
profil sensoryczny
karmel orzechy niska kwasowość |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista Santos Fazenda Paraiso z Brazylii 1 kg wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter
Cerrado Mineiro to region, w którym zrzeszyli się brazylijscy producenci kaw jakości specialty. Są one uprawiane na dużych wysokościach a każdy worek zebranej kawy posiada swój unikalny numer identyfikujący. Farma Paraiso, z której pochodzi Brasilia Santos posiada 756 ha i należy do rodziny Paula Veloso dos Santos, która była pionierem upraw wysokiej jakości arabiki w regionie Cerrado. Zajmują się oni produkcją kawy od 1970 roku.
Farma znajduje się na wysokości 1130 m. n.p.m. i uprawia się tu takie odmiany jak Acaiá, Red and Yellow Catuaí, IPR100, IAC125, Catucaí.
Zbiory dojrzałych owoców odbywają się w miesiącach sierpień – wrzesień.
W paczkach z palarni Coffee Plant znajdziesz kawę z ostatnich, najświeższych zbiorów. W jej smaku przebija się słodki orzech laskowy, karmel, czekolada oraz bardzo niska, cytrusowa kwasowość.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona doskonale również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres
kolbowy
ekspres
automatyczny
kawiarka
metody
przelewowe
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia - 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
59,90 zł
Cena regularna:
67,90 zł
11,99 zł
Cena regularna:
14,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.