CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Coffee Hunter Brazylia Fazenda Pantano 250 g | CoffeeLove
  • nowość

Coffee Hunter Brazylia Fazenda Pantano 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 35,90 zł

Cena regularna:

35.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 17 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Hunter

kawa speciality z nutami czekolady

kawa speciality z nutami karmelu

Kawa Speciality z nutami orzechów


data palenia
2024.11.20
palarnia
Coffee Hunter
pochodzenie
Brazylia
region
Cerrado Mineiro
uprawy
1150 m n.p.m.
producent
rodzina Ferrero
plantacja
Fazenda Pantano
odmiana
Yellow Bourbon
proces
natural
typ palenia
espresso
ekspres / kawiarka
palenie
średnie +
profil sensoryczny
czekolada
karmel
orzechy
pomarańcze
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Fazenda Pantano 250 g z Brazylii wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter

Odnajdziecie w tej kawie sporo słodyczy przypominającej smak czekolady, karmelu oraz charakterystyczny dla kaw z tego regionu aromat fistaszków. Wszystko podkreślone przyjemnym, owocowym finishem przywodzącym na myśl pomarańcze.

Brazylia jest dobrze znana ze swojego rozległego obszaru geograficznego. W środkowej Brazylii rozległa sawanna Cerrado jest przerywana pozornie niekończącymi się płaskowyżami zwanymi Chapadas. Obejmują one stany Goiás, Mato Grosso do Sul, Mato Grosso, Tocantins i Minas Gerais, co czyni je jednym z największych obszarów produkcji kawy na świecie.

Na zachodzie Minas Gerais rolnicy zaczęli koncentrować się na uprawie głównie kaw specialty, tworząc powiązany region Cerrado Mineiro. Wyraźnie zdefiniowane pory roku z gorącymi, wilgotnymi latami i przyjemnie chłodnymi, suchymi zimami sprzyjają uprawie kawy w tym regionie.

Kawy z Cerrado Mineiro oznaczają duże wysokości, doskonałe filiżanki i możliwość śledzenia od farmy do filiżanki. Każda torba otrzymuje indywidualną etykietę z numerem, który potwierdza jej dokładne pochodzenie.

Fazenda Pantano to duże, ponad 700 hektarowe gospodarstwo. Jest ono prowadzone przez rodzinę Ferrero, które swoje korzenia ma we Włoszech. Przodkowie obecnych właścicieli wyemigrowali w 1912 roku do Brazylii by pracować na plantacjach kawy.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/11
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Coffee Hunter
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Coffee Hunter Brazylia Fazenda Pantano 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium