Coffee Hunter Brasilia Santos 1kg kawa ziarnista





Opis
Coffee Hunter Brasilia Santos Fazenda Paraiso 1kg kawa ziarnista
data palenia |
2023.08.16
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cerrado Mineiro
|
uprawy |
1130 m n.p.m.
|
farma |
Fazenda Paraiso
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekolada karmel orzechy niska kwasowość |
ocena |
-
|
Cerrado Mineiro to region, w którym zrzeszyli się brazylijscy producenci kaw jakości specialty. Są one uprawiane na dużych wysokościach a każdy worek zebranej kawy posiada swój unikalny numer identyfikujący. Farma Paraiso, z której pochodzi Brasilia Santos posiada 756 ha i należy do rodziny Paula Veloso dos Santos, która była pionierem upraw wysokiej jakości arabiki w regionie Cerrado. Zajmują się oni produkcją kawy od 1970 roku.
Farma znajduje się na wysokości 1130 m. n.p.m. i uprawia się tu takie odmiany jak Acaiá, Red and Yellow Catuaí, IPR100, IAC125, Catucaí.
Zbiory dojrzałych owoców odbywają się w miesiącach sierpień – wrzesień.
W paczkach z palarni Coffee Plant znajdziesz kawę z ostatnich, najświeższych zbiorów. W jej smaku przebija się słodki orzech laskowy, karmel, czekolada oraz bardzo niska, cytrusowa kwasowość.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres
kolbowy
ekspres
automatyczny
kawiarka
metody
przelewowe
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/08 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Coffee Hunter |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.