Coffee Hunter Brasilia Santos 1kg kawa ziarnista
Opis
data palenia |
2024.03.27
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cerrado Mineiro
|
uprawy |
1130 m n.p.m.
|
farma |
Fazenda Paraiso
|
proces | |
typ palenia | omniroast - przelew espresso kawiarka |
palenie |
średnie +
|
profil sensoryczny |
czekolada karmel orzechy niska kwasowość |
ocena |
-
|
Cerrado Mineiro to region, w którym zrzeszyli się brazylijscy producenci kaw jakości specialty. Są one uprawiane na dużych wysokościach a każdy worek zebranej kawy posiada swój unikalny numer identyfikujący. Farma Paraiso, z której pochodzi Brasilia Santos posiada 756 ha i należy do rodziny Paula Veloso dos Santos, która była pionierem upraw wysokiej jakości arabiki w regionie Cerrado. Zajmują się oni produkcją kawy od 1970 roku.
Farma znajduje się na wysokości 1130 m. n.p.m. i uprawia się tu takie odmiany jak Acaiá, Red and Yellow Catuaí, IPR100, IAC125, Catucaí.
Zbiory dojrzałych owoców odbywają się w miesiącach sierpień – wrzesień.
W paczkach z palarni Coffee Plant znajdziesz kawę z ostatnich, najświeższych zbiorów. W jej smaku przebija się słodki orzech laskowy, karmel, czekolada oraz bardzo niska, cytrusowa kwasowość.
Kawa dostępna także w opakowaniu 1kg.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona doskonale również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres
kolbowy
ekspres
automatyczny
kawiarka
metody
przelewowe
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.