CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Collective Meksyk Silvia filtr 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 89,90 zł

Cena regularna:

89.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 44 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami winogron

Kawa Speciality z nutami migdałowymi

Kawa Speciality z nutami cukru trzcinowego


data palenia
2024.11.13
palarnia
Coffee
Collective
pochodzenie
Meksyk
region
Chiapas
uprawy
1640 m n.p.m.
producent
Silvia Herrera
stacja obróbki
Finca Nuevo San Luis
odmiana
Ana Café 14, Gesha
proces
washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
winogrona
migdały
wrzosy
cukier muscovado
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Silvia z Meksyku 250 g do metod przelewowych wypalona w duńskiej palarni Coffee Collective

Silvia Herrera jest plantatorką kawy w drugim pokoleniu i córką członka-założyciela lokalnej spółdzielni plantatorów kawy: Unión de Ejidos y Comunidades San Fernando. Od najmłodszych lat Silvia widziała pozytywny wpływ, jaki praca społeczna wnosi na uprawę kawy. Od tego czasu promuje działania zbiorowe na skalę lokalną i regionalną.

Jej gospodarstwo obejmuje 50 hektarów i jest podzielone na sześć sekcji, czyli „pantes”, które są poświęcone uprawie różnych odmian kawy. Silvia odegrała istotną rolę w promowaniu zrównoważonego, ekologicznego rolnictwa w swojej farmie i jest głęboko zaangażowana we wszystkie techniczne aspekty produkcji kawy.

Nuevo San Luis jest znane z produkcji wysokiej jakości kawy speciality, certyfikowanej jako organiczna, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska.

Proces po zbiorach w Finca Nuevo San Luis jest przeprowadzany z niezwykłą precyzją i starannością, aby zachować jakość najwyższą kawy. W przypadku odmiany Gesha wiśnie są zbierane ręcznie i przechodzą proces fermentacji, który zaczyna się od 12 godzin fermentacji w wiśni. Ta metoda pomaga zwiększyć słodycz i złożoność kawy. Po fermentacji wiśnie są usuwane z miąższu, a ziarna są dokładnie myte, aby usunąć wszelkie pozostałości śluzu.

Umyte ziarna są następnie suszone na podniesionych grządkach przez 7 do 10 dni, gdzie są starannie monitorowane i regularnie obracane, aby zapewnić równomierne suszenie. Ten proces suszenia jest kluczowy dla uzyskania spójnego profilu smakowego i zachowania integralności kawy. Dzięki tym skrupulatnym praktykom po zbiorach Silvia i jej zespół zapewniają, że każda partia kawy spełnia najwyższe standardy jakości, gotowa do eksportu na rynki międzynarodowe.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/11
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent Coffee Collective
Pochodzenie ziaren Meksyk
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Coffee Collective Meksyk Silvia filtr 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium